*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

Miljoenen euro’s meer binnengehaald met schikkingen dan justitie eerder meldde

Leestijd: 2 minuten

De schikkingen die het Openbaar Ministerie de afgelopen twee jaar trof met frauderende bedrijven blijken miljoenen hoger te liggen dan de minister van Justitie, Ferd Grapperhaus, eerder aan de Kamer meldde. In totaal gaat het om 42 miljoen euro verschil. Dat schrijft de minister in een correctie aan de Kamer, ruim twee maanden na zijn oorspronkelijke brief. Hij antwoordde toen op Kamervragen die gesteld werden naar aanleiding van de ZEMBLA-uitzending 'Zakendoen met Justitie'.

 Het miljoenenverschil is veroorzaakt door "een vergissing in de berekening", volgens de minister. Er stonden twee bedragen in Amerikaanse dollars op het totaaloverzicht: "Bij het omrekenen van de dollarbedragen is abusievelijk geen rekening gehouden met de koersdatum", zegt Grapperhaus.

Kamervragen
In maart dit jaar stelden SP, D66, CDA en GroenLinks vragen naar aanleiding van de uitzending. Er werd gevraagd hoeveel hoge schikkingen het OM trof in 2016 en 2017.

'Zakendoen met Justitie'
De penningmeester die in de kas van de sportclub heeft gegraaid, moet voor de rechter verschijnen. Terwijl bedrijven die voor miljoenen frauderen, strafvervolging kunnen afkopen bij het Openbaar Ministerie. Sinds 2004 haalde het Openbaar Ministerie ruim 1,2 miljard euro binnen met hoge schikkingen. Zo’n negentig procent van dat bedrag komt voort uit schikkingen met bedrijven. In ‘Zakendoen met Justitie’ onderzoekt ZEMBLA de achtergrond van deze schikkingen.