Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Miljardenschade door hormoonverstorende stoffen

13-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
hormoonverstoorders
ZEMBLA besteedde in 2013 en 2015 aandacht aan de gezondheidsrisico’s van hormoonverstorende stoffen. Deze chemische stoffen kunnen de hormoonhuishouding van ongeboren baby’s en jonge kinderen verstoren en zo blijvende gezondheidsschade aanrichten. Op latere leeftijd kunnen ze onder meer vruchtbaarheidsproblemen, zaadbalkanker, borstkanker en obesitas veroorzaken. Hormoonverstorende stoffen zitten in dagelijkse producten zoals voeding, voedingsverpakkingen, cosmetica en synthetische kleding.

Internationaal onderzoek toonde aan dat door die blijvende gezondheidsschade de Europese gezondheidskosten op kunnen lopen tot 157 miljard euro. ZEMBLA liet in 2015 uitrekenen dat blootstelling aan deze stoffen de Nederlandse samenleving naar schatting 5,8 miljard euro per jaar kost. 

Vandaag bevestigt een rapport van Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht deze berekeningen. De Europese ziektekosten bedragen minimaal mogelijk 46 miljard euro en in het meest pessimistische scenario zelfs 288 miljard euro, toont de meta-analyse van de Universiteit Utrecht aan. Het in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu uitgevoerde onderzoek brengt tachtig aandoeningen in kaart waarvan 18 ziektebeelden zijn meegenomen in de schattingen. De grootste kosten lijken voort te komen uit neurologische (gedrags)ziektes, zoals AD(H)D, autisme en metabole ziektes zoals obesitas en diabetes.

Deskundigen roepen de politiek al jaren op maatregelen te nemen om de volksgezondheid te beschermen tegen de risico’s van deze stoffen. Volgens toxicoloog Prof. Martin van den Berg, die leiding gaf aan het onderzoek van het IRAS, maakt ook deze studie duidelijk ' dat de vaak gebruikte economisch argumenten om niet onnodig potentiële hormoonverstorende stoffen van de markt te halen afgewogen moet worden tegen de kosten voor de samenleving .' 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.