*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

Milieudefensie sleept staat voor de rechter om gezondere lucht

Leestijd: 2 minuten

Milieudefensie eist dat de rechter de staat zo snel mogelijk beveelt maatregelen te nemen om de lucht in Nederland gezonder te maken. De dagvaarding voor een kort geding is al naar de rechtbank in Den Haag gestuurd. 23 augustus dient de zaak.

 Er loopt ook een bodemprocedure van Milieudefensie tegen de staat. In die zaak klaagt Milieudefensie de Nederlandse staat aan voor het schenden van mensenrechten: “De gezondheid van burgers loopt ernstige schade op, doordat de staat te weinig doet aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Daarmee wordt het grondrecht op gezondheid geschonden”, zegt Milieudefensie. 

Kijk de uitzending 'geen vuiltje aan de lucht'
Omdat de behandeling van de bodemprocedure pas in november gepland staat, zamelde Milieudefensie via crowdfunding geld in om zo snel mogelijk een kort geding aan te kunnen spannen. Dankzij 467 mensen werd in vijf dagen tijd de benodigde 9.500 euro opgehaald. Wachten tot de bodemprocedure is afgehandeld, is geen optie voor Milieudefensie: “want we ademen iedere dag met zijn allen schadelijke ongezonde lucht in in Nederland.”

Europese Commissie
Niet alleen Milieudefensie heeft kritiek op het luchtbeleid van de Nederlandse overheid. In februari dit jaar noemde de Europese Commissie de luchtvervuiling in Nederland ‘zorgwekkend’. Rotterdam, Den Haag en Amsterdam staan zelfs alle drie in de top 12 meest vervuilde stedelijke gebieden van Europa.

ZEMBLA maakte onder meer de uitzendingen 'Stikken langs de snelweg' en 'Geen vuiltje aan de lucht' over de luchtkwaliteit in Nederland.