*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

Meldingen chroom-6 voortaan openbaar

Leestijd: 2 minuten

Meldingen van medewerkers van Defensie over het kankerverwekkende chroom-6 zijn voortaan openbaar. Ook komt op een website te staan wat met de vondst gebeurt. Het ministerie wil zo de openheid en veiligheid verbeteren.

Chroom-6 zit in verf om roestvorming tegen te gaan. Het wordt tegenwoordig alleen nog bij de luchtmacht gebruikt. Defensie zoekt naar alternatieven voor de verf.

Kankerverwekkend
Defensie wist decennia dat de stof kankerverwekkend is, maar vertelde dit niet tegen de werknemers. Dit jaar heeft het ministerie excuses aangeboden en is er een compensatieregeling gekomen voor slachtoffers.

Organisaties die opkomen voor de belangen van slachtoffers van chroom-6 zijn heel ontevreden over de regeling. Zij willen onder meer een hogere vergoeding en vinden dat er onvoldoende voor nabestaanden is geregeld. Vakbond VBM, die meehielp de regeling uit te werken, riep de Tweede Kamer donderdag nog op de regeling uit te breiden.

Twee keer zoveel
Nieuwsuur maakte pas bekend dat de Nederlandse luchtmacht nog steeds verf met het kankerverwekkende chroom-6 gebruikt. In de nieuwe verf zit zelfs twee keer zoveel chroom-6 dan in de oude verf die sinds 2012 verboden is.


Bron: ANP