Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Meisje vermist

  •  
27-06-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
464 keer bekeken
  •  
Na een geruchtmakende vermissing van zeven maanden, heeft het televisieprogramma ZEMBLA de 17-jarige Mowitha Wittmer opgespoord. Het meisje ontsnapte uit een gesloten jeugdinrichting, waar ze beschermd moest worden tegen loverboys. Ten onrechte, zo blijkt nu uit de ZEMBLA-aflevering 'Meisje Vermist'. De hulpverlening heeft jarenlang kritiekloos het loverboyverhaal van Mowitha's moeder gevolgd. Mowitha vertelt nu vanaf een onderduikadres haar verhaal.

Als kind was de mooie Mowitha met haar rode krullen een gewild fotomodel. Volgens haar moeder, school en vriendinnen viel Mowitha al op haar twaalfde jaar in handen van loverboys. En is ze nooit meer uit hun greep losgekomen. Mowitha zelf heeft altijd ontkend dat er loverboys in haar leven waren. Mowitha: "Op elk dossier stond loverboy, loverboy. Keer op keer. Het houdt maar niet op. Ik vraag Bureau Jeugdzorg al jaren om dat eruit te halen, maar er is niemand die naar mij luistert." Bureau Jeugdzorg, de Raad voor de Kinderbescherming en verschillende kinderrechters luisterden vooral naar de moeder van Mowitha en behandelden het meisje jarenlang als een loverboyslachtoffer en sloten haar daarom op in jeugdinstellingen. Uit onderzoek van ZEMBLA blijkt nu, dat er geen enkel bewijs is voor loverboyproblematiek. Dat wordt beaamd door de Limburgse politie. J. Janssen, chef zedenzaken Politie Limburg-Zuid: “Wij hebben de signalen bekeken of het een loverboyzaak zou kunnen zijn, maar we hebben daar geen enkel bewijs van aangetroffen.” Volgens J. Hoeijmakers, chef zedenzaken Politie Limburg-Noord, is Mowitha vooral het slachtoffer geworden van beeldvorming: “Er hoeft maar iemand iets te roepen. Er hoeven maar mensen iets te vinden en die mening vooral maar heel vaak herhalen en heel vaak ergens neer te leggen en dan ontstaat al heel snel een beeld.”

De moeder van Mowitha is met het trieste loverboyverhaal gast in allerlei televisieprogramma's. Ze mag daar breed uitmeten dat haar dochter inmiddels is verkocht door Afrikaanse criminelen. En ergens in Azië gedwongen wordt tot prostitutie.

ZEMBLA sprak ook Mowitha's vermeende Afrikaanse mensenhandelaar. Die blijkt al twee jaar gewoon haar vriend te zijn.

Niets is wat het lijkt. Mowitha blijft op de vlucht. Omdat ze anders op basis van louter wilde verhalen weer wordt opgesloten. Volgens voormalig kinderrechter N. Quik-Schuijt, die het omvangrijke dossier over Mowitha bestudeerde, legt de aanpak van Mowitha een fundamenteel probleem in de hulpverlening bloot: "We hebben de Jeugdzorg zo georganiseerd, dat niemand aandacht meer heeft voor het kind zelf. Het gevolg is een kil dossier, waar ten onrechte uit is gegaan van loverboyproblematiek. Ze behandelden Mowitha's gedrag, zonder de oorzaak van het probleem te onderzoeken. Dat is een soort hondentraining.
Rapport_Werkgroep_Toekomstverkenning_Jeugdzorg_Jeugdzorg_dichterbij

Documenten & Links

De algemene commissie voor Jeugd en Gezin in het voorjaar van 2010 gesprekken gevoerd over de toekomstverkenning jeugdzorg.

Uit het rapport:
Op 18 november 2009 besloot de algemene commissie voor Jeugd en Gezin
tijdens haar procedurevergadering tot de instelling van een werkgroep, die de uitvoering van de motie -Dijsselbloem c.s.1 ter hand diende te nemen.
Aanleiding voor de motie was de Kamerbreed gedeelde zorg over het
functioneren van de jeugdzorg. (…)

Op basis van haar bevindingen concludeert de werkgroep dat bijstellingen binnen het huidige stelsel niet genoeg zullen zijn om de huidige problemen op te lossen. Een wezenlijke verandering van de manier waarop de jeugdzorg is georganiseerd en opereert is noodzakelijk.

Medewerkers in de jeugdzorg zetten zich in het algemeen met hart en ziel in
voor goede zorg voor kinderen en jongeren. Ze dragen een grote  verantwoordelijkheid en staan tegelijkertijd vaak onder tijdsdruk, verantwoordingsdruk, druk van ouders en druk van de media als zich helaas toch een ernstig incident heeft voorgedaan. Des te meer waardering heeft de werkgroep voor het werk dat de jeugdzorgmedewerkers verrichten. Maar zoals niet alleen de werkers, maar ook ouders en jongeren aangeven, loopt men in het huidige stelsel tegen structurele belemmeringen aan die de uitvoering van de zorg bemoeilijken. De werkgroep erkent en herkent de knelpunten die er momenteel zijn, vijf jaar na de invoering van de Wet op de jeugdzorg.

Problemen als van het kastje naar de muur verwezen worden, lange  wachttijden, teveel hulpverleners die werken binnen één gezin, te weinig tijd voor daadwerkelijke zorg aan het kind, nog te weinig bewezen effectieve
behandelmethoden die worden toegepast, grote regel- en verantwoordingsdruk voor de werkers en teveel en te complexe en gescheiden financieringsstromen. Tegen al deze problemen zijn goede bedoelingen alléén niet opgewassen.

Rapport_Werkgroep_Toekomstverkenning_Jeugdzorg_Jeugdzorg_dichterbij
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.