Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Medicijnmacht China

14-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2596 keer bekeken
  •  
Het tekort aan medicijnen in Nederland loopt al jaren op. Zo was in het afgelopen jaar een belangrijke anticonceptiepil niet verkrijgbaar die door meer dan 1,2 miljoen vrouwen in Nederland wordt geslikt. Ook antibiotica, oogpreparaten en een middel voor patiënten met de ziekte van Parkinson waren niet leverbaar.

De gevolgen van geneesmiddeltekorten zijn ernstig. Patiënten ondervinden bijwerkingen omdat ze overgezet moeten worden op een ander medicijn, soms meerdere doseringen moeten overslaan of zelfs gedwongen zijn hun behandeling met dit geneesmiddel te staken.
Volgens deskundigen ligt een belangrijke oorzaak van tekorten in China. Het overgrote deel van de grondstoffen voor onze medicijnen zou daar worden gemaakt. Er zou sprake zijn van een monopolie op grondstoffen. Hoe zit dat? Heeft China de medicijnmarkt in handen? ZEMBLA onderzoekt hoe afhankelijk we voor onze geneesmiddelen zijn van China.
Regie: Jos van Dongen
Research: Annette Schaëtzle
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.