Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Medewerkers UMC Utrecht boos over aangezegd ontslag klokkenluiders: ‘hoezo transparantie?’

29-06-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
337 keer bekeken
  •  
Ziekenhuiscalamiteiten deel 2
Medewerkers van het UMC Utrecht uiten grote kritiek op het management dat aanstuurt op het ontslag van twee specialisten van de afdeling thuisbeademing (CTB). Op het intranet van het ziekenhuis hekelen ze het gebrek aan transparantie. De artsen hadden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg gewaarschuwd voor de angstcultuur op de afdeling. Net als eerder gebeurde in het UMCU, lijkt het erop dat juist de klokkenluiders weer het veld moeten ruimen en dat stuit op onbegrip en verontwaardiging bij collega’s, zo is te lezen op het intranet:
“Het is wel erg makkelijk om de klokkenluiders per direct de toegang tot het ziekenhuis te ontzeggen. Hoezo veilig melden? Hoezo transparantie? Men mag in dit ziekenhuis blijkbaar geen melding maken over disfunctionerend management.”
Ziekenhuiscalamiteiten deel 2
Al jaren onrust
Onder een deel van de medewerkers heerst het gevoel dat het management, ondanks een beloofd verbetertraject, nog steeds op dezelfde voet verdergaat. Terwijl er al jaren onrust is in het ziekenhuis. Zembla maakte hierover vier uitzendingen. Daarin kwam onder meer de angstcultuur op de KNO-afdeling aan bod. Ook daar werden klokkenluiders weggestuurd. Het resulteerde in een uitgebreid onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De conclusie leek glashelder: ‘De raad van bestuur van het UMC Utrecht heeft er onvoldoende voor gezorgd dat medewerkers openlijk konden praten over in het ziekenhuis gemaakte fouten’.
'Er is al jaren onrust', een terugblik op de misstanden bij het UMCU
Ook op de afdeling thuisbeademing komt de kritiek niet uit de lucht vallen. Al lange tijd klagen medewerkers van het CBT over slechte werkomstandigheden. De zorg voor ernstig zieke patiënten zou niet goed geborgd zijn. Dit zou tot onverantwoorde risico’s en calamiteiten hebben geleid, zo stellen bronnen op de afdeling tegenover ZEMBLA.
  Negatieve organisatiecultuur
“In dit ziekenhuis is wel zeer dikwijls sprake van een 'negatieve organisatiecultuur' en het zijn altijd 'enkele medewerkers' die niet kunnen samenwerken en daarom maar moeten ‘verdwijnen’. Dat was bij de KNO zo en nu weer bij het CTB,” zo valt te lezen op het intranet.  
Verderop in dezelfde reactie: “Het gaat wederom niet om de kwaliteit van veilige patiëntenzorg anders had men wel maatregelen genomen om met het hele team ‘de schouders’ eronder te zetten en uit deze situatie te komen. Aan de  individuele medewerkers ligt het niet.” 
Een andere medewerker neemt het expliciet op voor de ontslagen artsen: “Ik wil een pleidooi houden voor de fijne CTB artsen waar ik mee samengewerkt heb: ook hen zie ik als zeer patiëntbetrokken.” 
  Ziekenhuis reageert
In een reactie zegt het ziekenhuis de berichten op intranet te hebben gezien:
“Dit soort reacties kunnen onderdeel zijn van het proces van verandering en we nemen deze dan ook serieus. De komende periode zullen we in nauwe samenwerking met alle medewerkers deze transitie vormgeven. En daar horen ook kritische geluiden bij.”
Ziekenhuiscalamiteiten deel 1:
Ziekenhuiscalamiteiten deel 2:
Ziekenhuiscalamiteiten deel 3:
Ziekenhuiscalamiteiten deel 4:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.