Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Leven voor en na de olielekken van Shell in Nigeria

22-01-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
Lessi - shell - nigeria
Lessi Phillips is zestien jaar als een oliepijplijn van Shell barst vlakbij haar kleine stadje Bodo City in Nigeria. Meer dan 77 dagen achter elkaar lekt de olie in de mangrovemoerassen waar ze opgroeide. De olie verwoest de natuur, het ecosysteem en de plaatselijke economie. Families zoals die van Lessi zien maar één uitweg: een nieuwe plek vinden om te leven. Inmiddels is het bijna tien jaar later. Lessi is afgestudeerd aan de universiteit en keert terug naar Bodo City. Ze heeft besloten les te gaan geven en met jonge vrouwen te gaan werken in de hoop dat de gemeenschap zich uiteindelijk weer zal herstellen.
Over haar terugkeer maakte ze met Al Jazeera Online de  360-graden video  ‘ Oil In Our Creeks ’. In de film, die acht minuten duurt, zie je Lessi in haar dorp, onderweg naar de boerderij, in de klaslokalen waar ze lesgeeft en in de natuur waar vrijwel niets van over is. Links, rechts, boven en achter Lessi, overal zie je de verwoestende gevolgen van de oliehandel. Maar ook de hoop van de gemeenschap de schade ooit te boven te komen. Er is twintig jaar nodig voordat de natuur deze milieuramp te boven is, vertelt Lessi aan het einde van de video. Bekijk haar video hier:
Voor de rechter
Lessi laat in het klein vanuit haar eigen leven zien wat de schade is die het oliebedrijf heeft aangericht in haar dorp. Maar ook op grote schaal staat het bedrijf onder druk. In 2013 werd Shell veroordeeld voor nalatigheid in Nigeria en moest het olieconcern schadevergoeding betalen aan één boer. En eind vorig jaar besloot een Italiaanse rechter dat Shell wordt aangeklaagd voor corruptie in Nigeria. Samen met de Italiaanse branchegenoot Eni moeten het olieconcern zich op 5 maart in Italië voor de rechter verantwoorden in een grote omkopingszaak.
Betrokken bij moord, verkrachting en marteling
In november vorig jaar riep Amnesty International Groot-Brittannië en Nederland op een strafrechtelijk onderzoek starten naar de rol van de oliemaatschappij bij een serie moorden, verkrachtingen, martelingen en verbrandingen van dorpen door de Nigeriaanse militaire regering in Ogoniland. De mensenrechtenorganisatie zegt bewijzen te hebben dat Shell daar medeplichtig aan is. En begin dit jaar klaagde New York Shell en een aantal andere oliemaatschappijen aan vanwege klimaatverandering. Burgemeester De Blasio liet weten dat de stad miljarden wil claimen om de kosten vergoed te krijgen die de stad nu maakt in strijd tegen de opwarming van de aarde.
Shell was betrokken bij moord en marteling in Nigeria
Vuile olie van Shell
In 2010 maakte ZEMBLA de reportage ‘Vuile olie van Shell’ waarin te zien is wat de gevolgen zijn van de olieboringen voor de lokale bevolking van de Nigerdelta en voor het milieu. Bekijk een fragment uit deze uitzending over de roll van Shell in het gebied. Commissaris milieuzaken K. Chinda legt er onder andere in uit dat Shell gewoon doorgaat vanwege de winst, want dat is hun grootste belang: 'niet de mensen, maar het geld'. Naar aanleiding van de ZEMBLA-uitzending werden Kamervragen gesteld en kwam er een hoorzitting over de activiteiten van Shell. Bekijk de uitzending hier:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.