Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Leven na de doodstraf

  •  
12-07-2001
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
leven-na-de-doodstraf
In Amerika werd 25 jaar geleden de doodstraf opnieuw ingevoerd na een bezinningsperiode van ongeveer twee jaar. Sinds de herinvoering werden 810 mensen veroordeeld waarvan er inmiddels 95 weer vrij rondlopen. Hun veroordelingen berustten op fouten van politie en justitie en de cijfers brengen het vertrouwen in rechtssysteem in Amerika aan het wankelen. Maar dat wil niet zeggen dat de Amerikanen niet meer in de doodstraf geloven…

Een onderzoek in Texas wees uit dat veel Texanen geloven dat er onschuldigen zijn geëxecuteerd, maar toch blijven ze vóór de doodstraf. Dat risico nemen ze op de koop toe, waarschijnlijk omdat de angst voor criminaliteit zo groot is.

Kerry Max Cook zat 22 jaar in de dodencel in Texas en kwam twee jaar geleden na vier hoger beroepszaken vrij. Vlak voor het laatste hoger beroep had zijn advocaat zoveel bewijs dat hij onschuldig was, dat de hem door justitie een deal werd aangeboden. In ruil voor zijn vrijheid moest Cook afzien van het vervolgen van de staat. Hij tekende de deal omdat hij bang was dat tijdens de vierde rechtszaak opnieuw veel feiten zouden worden verdraaid en hij weer de doodstraf zou krijgen.

Maar een en ander hield wel in dat hij op de dag waarop hij als een vrij man de rechtszaal uitliep, op geen enkele verontschuldiging of hulp van de staat kon rekenen. En na 22 jaar van de aardbol te zijn 'verdwenen', wist hij niet hoe hij een toetsentelefoon gebruiken moest, laat staan een computer....
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.