*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

Leider Schild & Vrienden lijsttrekker rechts-populistische partij Vlaams Belang

Leestijd: 3 minuten

Dries van Langenhove wordt lijsttrekker voor de rechts-populistische partij Vlaams Belang bij de federale verkiezingen op 26 mei. Dat meldt de Belgische krant De Morgen. Van Langenhove staat bekend als leider van de extreemrechtse beweging Schild en Vrienden. Ook zal hij beginnen met een eigen mediakanaal.

Volgens Van Langenhove wordt hij geen lid van Vlaams Belang maar blijft hij “onafhankelijk activist''. Hij is verkiesbaar op de lijst in de provincie Vlaams-Brabant. Volgens Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is de samenwerking “de start van het verenigen van de rechtse Vlaamse krachten.”

Belgische reportage
Onlangs was er in ZEMBLA Internationaal de Belgische reportage ‘De ontmaskering van Schild & Vrienden’ te zien. Daarin werd uit de doeken gedaan hoe leden van de vereniging in in groepschats racistische, seksistische, antisemitische berichten en afbeeldingen plaatsten.

Kort geding
Na de uitzending schrappen verschillende Belgische partijen Schild & Vrienden-leden van hun kieslijsten. Van Langenhove kan zijn studie Rechten niet afmaken en sleept de Universiteit Gent voor de rechter. Een week voor het kort geding zegt de universiteit dat Van Langenhove zijn master mag afmaken. Van Langenhove zet het kort geding toch door. Hij wil niet alleen zijn studie af kunnen maken, maar eist zijn plek in de Raad van Bestuur terug, eist dat de universiteit niet met de pers over de Pano reportage mag praten en wil dat de rechter de universiteit een dwangsom oplegt van 25.000 euro.

De kortgedingrechter geeft Van Langenhove deels gelijk. De voorzitter van Schild & Vrienden krijgt acht uur per week toegang tot de bibliotheek van de faculteit Rechten.

Bekijk de eerste beelden van 'De ontmaskering van Schild & Vrienden':


Volg ZEMBLA ook op LinkedIn