Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Leefbaar Nederland

  •  
07-06-2001
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
228 keer bekeken
  •  
leefbaar-nederland
Zondag 10 juni wordt een nieuwe politieke partij opgericht: Leefbaar Nederland. De drie kopstukken Henk Westbroek, Willem van Kooten en Jan Nagel doen een gooi naar de macht. Maar liefst tien Kamerzetels willen ze halen bij de landelijke verkiezingen in mei 2002. ZEMBLA buigt zich over de vraag: Leefbaar Nederland, een uit de hand gelopen grap of een serieuze politieke partij?
Henk Westbroek en Jan Nagel zijn met groot electoraal succes in de lokale politiek actief. Leefbaar Utrecht, de fractie van Westbroek, is de grootste partij van Utrecht. Leefbaar Hilversum o.l.v. Jan Nagel heeft in Hilversum de meeste zetels in de raad.

Opgezweept door dit succes hebben ze besloten dat het ook landelijk moet kunnen. Een in Amerika geschoolde campagneleider moet voldoende geld en mensen bijeenbrengen voor de succesvolle start in de Nederlandse politiek.
Merknaam
In het kielzog van de landelijke Leefbaar-aspiraties trekt de merknaam 'Leefbaar' als een olievlek over het land. Er zijn inmiddels meer dan 100 Leefbaar-partijen. Opgeschrikt door het succes claimen steeds meer partijen het begrip, als is het maar om te voorkomen dat een lokale concurrent dat doet.
Leefbaar Nederland staat officieel los van al die lokale partijen. Maar hoe meer 'Leefbaar', hoe prettiger dat is voor de naamsbekendheid van Leefbaar Nederland. De voormannen van de partij hebben regelmatig contact met allerlei lokale partijen die al leefbaar zijn of dat misschien willen worden. Zo volgt Zembla onder meer een bezoek van Jan Nagel en Henk Westbroek aan de lokale partij Ameland '82.
Mede-oprichter Willem van Kooten is ontevreden over de huidige politici. In Zembla zegt hij: "Als er beter geregeerd zou worden, dan zou het helemaal niet nodig zijn."

Amerika
De ex-dj en ondernemer Van Kooten ondersteunt Leefbaar Nederland ook financieel. Hij betaalt bijvoorbeeld de uit Amerika overgekomen campagneleider Kay van de Linde die het product Leefbaar Nederland aan de man moet brengen. Van de Linde - zoon van Wibo van de Linde - heeft in de Verenigde Staten meegewerkt aan grote politiek campagnes voor onder meer de New Yorkse burgemeester Giuliani en president-kandidaat Walter Mondale.
Nu heeft hij zijn hoofdkantoor in een zaaltje boven een café in Hilversum. Op de muur hangt de tekst: 1 fondsenwerving 2 organisatie 3 fondsenwerving. Van de Linde moet de fondsen én de leden binnenhalen.
Lijsttrekker
Serieus te nemen onderzoekers en politicologen sluiten tien zetels voor Leefbaar Nederland niet uit. Maar veel hangt af van de lijsttrekker en wie dat wordt is nog niet duidelijk. Westbroek, Van Kooten en Nagel zijn in ieder geval niet beschikbaar.

Volgens politicus Jan Terlouw, die onder meer bemiddelde bij een crisis in de Hilversumse politiek, is "Leefbaar" helemaal niet veel leefbaarder dan in vele andere partijen: "Dus daar zit het hem niet in. Het zit veel meer in het mobiliseren van een ongenoegen".
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.