Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Knieval voor de sollicitant

  •  
03-05-2001
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
knieval-voor-de-sollicitant
Informaticabedrijven geven miljoenen guldens uit om hun personeelstekort aan te pakken. De automatiseerders hebben jaarlijks een tekort van ruim 15.000 hoog opgeleide mensen. En volgens de Europese Unie groeit het tekort in Europa van 800.000 banen nu naar 1,7 miljoen over drie jaar. Ludieke wervingsacties voor nieuw personeel bieden nauwelijks soelaas. Toon Hooijmans, personeelsdirecteur bij Cap Gemini Ernst & Young, zegt in Zembla: "Het is de omgekeerde wereld. Studenten solliciteren niet bij ons, wij solliciteren bij hen."

Automatiseerder Getronics ziet jaarlijks ruim 1300 medewerkers vertrekken. Dat is een verloop van 17 procent. Personeelsdirecteur Mattijs Kropholler: "Het probleem doet zich niet alleen voor aan de voordeur, het is ook een kunst om de achterdeur dicht te houden." Getronics heeft inmiddels een managementteam opgezet dat zich speciaal bezig houdt met interne werving

Acute nood
Minister Jorritsma van Economische Zaken zag in 1998 de bui al hangen en formeerde een commissie die aanbevelingen moest doen om het arbeidstekort in de branche te keren. De conclusie van de commissie was dat het onderwijs een flinke inhaalslag moet maken en voor de acute nood moeten immigratieregels voor goed opgeleide ICT'ers van buiten de Europese Unie, zo snel mogelijk versoepeld worden.

Ton Risseeuw was voorzitter van deze Task Force: "Het effect van onderwijsprojecten gaan we pas over een paar jaar merken. Het gaat allemaal veel te traag. ICT'ers uit India bijvoorbeeld willen hier graag werken, maar Nederland doet moeilijk met het afgeven van werkvergunningen."

Zachte werving
Het ICT-bedrijf Pink Elephant heeft Ad Visser ingehuurd om nieuwe werknemers binnen te halen. Op een prachtige locatie in Amsterdam brengt Ad Visser met zijn 'Brainsessions' bij honderd genodigden de hersens in topconditie. "Dit is een zachte werving", vertelt directeur Claudia Zuiderwijk. "We drukken deze mensen niet meteen een contract onder de neus. Uiteraard zou het fijn zijn als deze mensen overmorgen bij Pink Elephant komen solliciteren, daar hoop ik natuurlijk wel op.

Volgens Ton Risseeuw heeft de strijd om de sollicitant een negatief effect voor de hele branche: "Het is een keiharde concurrentiestrijd en iedereen rooft mensen weg bij elkaar. Dit rondpompen van mensen lost het probleem niet op. Het verslechtert juist de situatie."

En rector magnificus Frans van Vught van de Universiteit Twente zegt: "Studenten worden in de watten gelegd. Bedrijven betalen reisjes naar New York of de roeiboot van de studentenvereniging om zo goede sier te maken bij toekomstige werknemers".
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.