Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Klachtenloket rentederivaten jaar langer open

23-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bang-voor-de-bank
Ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf die een geschil hebben met hun bank over rentederivaten, krijgen een jaar langer de tijd om hun zaak te laten toetsen. Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) houdt op verzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) het zogeheten loket Rentederivaten MKB een jaar langer open, tot 1 januari 2018.
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft ingestemd met de aan hem voorgelegde reglementen, zo meldde het Kifid vrijdag. Het loket staat open voor kleinere mkb-bedrijven die voor een gang naar de rechter mogelijk een drempel ervaren.
De problemen gaan over de verkoop van zogeheten renteswaps aan tuinders, binnenvaartschippers, bouwmarkteigenaren. Duizenden ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf hebben rond 2007 op advies van hun bank een ingewikkeld financieel product, een renteswap, gekocht dat gekoppeld is aan hun lening. Dit product zou ze beschermen tegen een stijgende rente, zo beloofde de bank. Maar de rente ging niet stijgen maar juist dalen en dat veroorzaakt veel problemen.
Als de rente boven de afgesproken rentestand uitkomt, betaalt de bank het verschil aan het bedrijf terug. Maar omdat de rente nu heel laag is, hebben veel van deze producten een negatieve waarde, waardoor ondernemers volgens claimstichtingen in financiële problemen komen.
Banken hebben ongeveer 17.000 rentederivaten uitstaan bij mkb-bedrijven. Het klachteninstituut behandelt alleen klachten waarvan de claim niet hoger is dan 1 miljoen euro. De uitspraken zijn bindend.

Dat de banken niet erg meewerkend zijn bij het oplossen van de problemen, blijkt uit de ZEMBLA aflevering ' Bang voor de bank '. Jurist Pieter Lijesen stelt in ZEMBLA dat de Rabobank haar klanten onder druk zet als ze klagen over hun problemen met hun renteswap: 'Bij klanten die te maken hebben met een afkoopsom van hun swap van 400.000 euro stelt de Rabobank voor om 38.000 euro terug te betalen. Maar dan moet u wel tekenen dat u uw claimrechten verspeeld.'

Afgelopen zomer hebben diverse grote banken ingestemd met een nieuwe collectieve compensatieregeling voor mkb-ondernemers met rentederivaten. Daardoor krijgen veel gedupeerden van deze affaire eindelijk helderheid over de schadevergoeding die ze tegemoet kunnen zien.

Een massaclaim bij de Rabobank werd onlangs door de rechtbank van de tafel geveegd, volgens de rechter zijn de zaken te uiteenlopend om in één grote zaak te behandelen. Pieter  Lijesen wil zeshonderd individuele rechtszaken opstarten namens de gedupeerde ondernemers.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.