*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

Katholieke kerk Spanje geeft misbruik toe

Leestijd: 2 minuten

De katholieke kerk in Spanje heeft publiekelijk toegegeven dat priesters en andere geestelijken minderjarigen seksueel misbruikten. "De kerk erkent openlijk misstanden van verschillende aard en is vastbesloten deze uit te roeien", aldus Ricardo Blázquez, voorzitter van de Spaanse bisschoppenconferentie, bij de opening van de 112e plenaire vergadering van bisschoppen in Madrid.

In oktober onthulde de krant El País  dat misbruik door kerkmedewerkers in Spanje stelselmatig werd verdoezeld. In de afgelopen 30 jaar zijn er slechts 33 priesters veroordeeld wegens seksueel misbruik van tachtig minderjarigen. Spanje telt 18.000 priesters.

Bestrijding van seksueel geweld
Paus Franciscus heeft alle voorzitters van bisschoppenconferenties op de wereld naar Rome geroepen voor overleg over de bestrijding van seksueel misbruik van minderjarigen door geestelijken. Dit staat gepland in februari 2019.

Misbruik in de kerk
ZEMBLA sprak in de uitzending 'Misbruik in de kerk' met slachtoffers van seksueel geweld die vertellen dat ze door toedoen van de kerk opnieuw zijn getraumatiseerd. In plaats van een luisterend oor trok de kerk hun verhaal weer in twijfel en kregen de slachtoffers het gevoel dat zij in de beklaagdenbank zaten, in plaats van de daders. 

Bron: ANP