*
iedere woensdag om 21.15 uur op NPO 2

Kamervragen na onthulling ZEMBLA over betaalde onkostenvergoeding aan weduwe Mieremet

Leestijd: 2 minuten

Waarom betaalde het Openbaar Ministerie een onkostenvergoeding aan Ria E., de weduwe van de geliquideerde topcrimineel John Mieremet? Dat willen Kamerleden van GroenLinks en SP weten van de Minister van Veiligheid en Justitie, Ferdinand Grapperhaus.

Ook vragen de Kamerleden zich onder meer af waarom het Openbaar Ministerie een schikking trof met de weduwe en waarom de betaalde onkostenvergoeding niet in een persbericht is verschenen, maar geheim is gehouden.

ZEMBLA onthulde ruim een week geleden dat het Openbaar Ministerie in 2013 een onkostenvergoeding van 200.000 euro betaalde aan Ria E., de weduwe van Mieremet. Ria E., werd door justitie verdacht van het witwassen van het geld dat Mieremet verdiende met de handel in wapens en drugs.

Na de dood van Mieremet
Het Openbaar Ministerie trof na de gewelddadige dood van Mieremet een schikking met Ria E., waarbij ze afstand deed van 6,5 miljoen euro aan crimineel vermogen. In ruil daarvoor werd ze niet strafrechtelijk vervolgd en kreeg ze een onkostenvergoeding voor advocaat- en afwikkelkosten. 

De minister heeft nog niet gereageerd op de Kamervragen.

De Kamervragen van SP aan minister Grapperhaus
De Kamervragen van GroenLinks aan minister Grapperhaus