Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kabinet haalt amper de helft van de klimaatdoelen

31-10-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Klimaatchaos - ANP - parijs
Het kabinet doet niet genoeg om de doelen te halen die op de klimaatconferentie in Parijs zijn afgesproken en waar het zich aan had verbonden.  Als het kabinet de klimaatdoelstellingen wil halen, zal het extra maatregelen moeten nemen. Dat blijkt uit een analyse van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), dat het kabinet adviseert op het gebied van duurzaamheid.
Klimaatchaos - ANP - parijs
'Pijnlijk onvoldoende'
Het rapport werd gemaakt op verzoek van GroenLinks-leider Jesse Klaver, die zich terugtrok uit de kabinetsformatie omdat hij de huidige plannen uit het regeerakkoord niet voldoende vond. Het zijn mooie woorden, zei Klaver over de klimaatdoelen, maar qua uitwerking ‘pijnlijk onvoldoende’.
Het nieuwe kabinet Rutte wil 49 procent minder uitstoot van het schadelijke broeikasgas in 2030 bereiken om zo aan de minimale doelstellingen van Parijs te komen. Die doelstellingen zijn nodig om ervoor te zorgen dat de temperatuur op aarde niet meer dan twee graden omhoog gaat tot 2050.
'Reductie die kabinet wil ligt niet voor de hand'
Doel van het nieuwe kabinet is om in totaal 56 megaton minder CO2 uit te stoten. Maar met de maatregelen die nu in het regeerakkoord staan, wordt uiteindelijk in het slechtste scenario 11 megaton bespaard en 26 megaton in het gunstigste scenario. Op basis van de huidige plannen is er maar een conclusie mogelijk, concludeert het PBL dinsdag in de Volkskrant : 'Binnen het gegeven budget van 3,2 miljard euro ligt de reductie die het kabinet wil niet voor de hand.’
Subsidiegeld
Twee van de plannen van het kabinet, het sluiten van de kolencentrales, en het afvangen en opslaan van CO2 in oude gasvelden onder de grond, zouden wel eens minder effect kunnen hebben dan de regering nu zegt. Bij de kolencentrales kan nog niet precies worden gezegd hoeveel CO2 sluiting precies bespaart en CO2-opslag is duur en moet betaald worden met subsidiegeld, waardoor er minder geld overblijft om te investeren in duurzame energie.
Dieselgate
Pier Vellinga is oud-hoogleraar klimaatverandering en heeft zich jaren verdiept in de materie. Hij geeft lezingen door heel het land en mengt zich regelmatig in het debat over het politieke beleid van Nederland. In een interview met ZEMBLA, dat morgen op onze site verschijnt, zegt hij:
"Wat je ziet in Den Haag is dat de invloed van het fossiele bedrijfsleven erg groot is. Het doet me denken aan Dieselgate, in die zin dat de spelregels worden aangepast om zolang mogelijk door te kunnen gaan met het oude werk. Het voor veel belastinggeld onder de grond stoppen van CO2 is daar een voorbeeld van. Je kunt dat geld veel beter besteden aan radicale vernieuwing van staalproduktie, chemie en transport."
In het rapport benadrukt het Planbureau voor de Leefomgeving overigens dat veel van de plannen nog niet concreet zijn uitgewerkt. Ook de nieuwe minister van Economische Zaken en Klimaat, Eric Wiebes van de VVD, zegt dat in een brief aan de Tweede Kamer. Woensdag en donderdag debatteert de Kamer over het nieuwe regeerakkoord.
'Klimaatchaos'
Het klimaatakkoord dat in 2015 in Parijs werd gesloten, is ondertekend door 171 landen en wordt gezien als een historisch akkoord om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Die gevolgen worden wereldwijd steeds groter, zo bleek ook uit de reportage ‘The age of consequences’ waar ZEMBLA morgen de Nederlandse bewerking van uitzendt. In deze documentaire is te zien dat klimaatverandering steeds meer invloed heeft op grote conflicten wereldwijd.
Klimaatvluchtelingen
Wetenschappers, hoge Amerikaanse oud-bestuurders en militairen stellen dat de smeltende ijskappen en extremere weersomstandigheden olie op het vuur zijn voor de bepalende conflicten in de wereld, en een bedreiging vormen voor onze veiligheid. Droogte en overstromingen hebben volgens deze deskundigen een rol gespeeld bij het ontstaan van de burgeroorlog in Syrië, de groei van terreurbewegingen IS en Boko Haram, en de vluchtelingenstromen naar het Westen. En dat is nog maar het begin, waarschuwen ze. De Nederlandse bewerking van de documentaire, 'Klimaatchaos' , wordt uitgezonden op woensdag 1 november om 21:15 op NPO2. Bekijk hier vast de promo:

Meer over:

klimaatchaos
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.