Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Intern onderzoek GGZ Oost-Brabant: 'te weinig gebruik van eigen expertise'

08-12-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
203 keer bekeken
  •  
GGZ Oost Brabant
GGZ Oost-Brabant heeft te weinig gebruik gemaakt van haar eigen deskundigheid tijdens de behandeling van Martijn Goorts, die een ernstige vorm van autisme heeft. Dat blijkt onder meer uit het interne onderzoek dat de instelling heeft gehouden. Het onderzoek beveelt ook aan het eigen beleid consistenter te volgen, en beleidsmatige keuzes niet te laten beïnvloeden door familie of andere betrokkenen. Het doorplaatsen van patiënten naar andere, gespecialiseerde instellingen behoeft verbetering, zo luidt de conclusie.
Aanleiding voor het onderzoek was de ZEMBLA-uitzending ‘ Martijn wil een huis met een tuintje ’. Martijn (23) is een patiënt van GGZ Oost-Brabant die twee jaar lang onder de hoede van deze kliniek is geweest. Martijn heeft Asperger, een ernstige vorm van autisme die, gecombineerd met zijn drugsgebruik, heftige psychosen als gevolg heeft. In ‘Martijn wil een huis en een tuintje’, toonde Zembla aan hoe GGZ Oost-Brabant verschillende fouten maakte tijdens zijn behandeling. Zo concludeerde GGNet-bestuurder Kees Lemke in de uitzending:
"Je ziet dat als er meerdere problemen op elkaar gestapeld worden, de standaardbehandeling niet werkt. De GGZ levert nog onvoldoende maatwerk." 
“We moeten beter benutten wat we zelf in huis hebben,” zegt bestuurslid Fred Pijls van GGZ Oost-Brabant nu. “Dat geldt voor onze eigen deskundigheid op het gebied van het autisme-spectrum, maar ook hebben we te weinig gebruik gemaakt van onze High Intensive Care. Martijn is wel opgenomen geweest in Oss, maar we hebben in Helmond en in Huize Padua gespecialiseerde teams die met eenzelfde soort doelgroep werken.”
Agressief op straat
Na een verblijf van twee jaar binnen GGZ Oost-Brabant belandt Martijn afgelopen voorjaar in Lorna Wing, een in autisme gespecialiseerde kliniek in Deventer. Maar ook daar gaat het mis. Martijn gedraagt zich op straat agressief en komt in aanraking met de politie. Inmiddels verblijft hij weer in het tuinhuisje van zijn moeder. Opnieuw valt hij onder de verantwoordelijkheid van GGZ Oost-Brabant.
“We hebben een zorgplicht naar Martijn,” zegt Fred Pijls. “Ongeacht wat er in het verleden is gebeurd, willen we hem gewoon zo goed mogelijk helpen. Momenteel kijken we of we een buddy, een ervaringsdeskundige, aan Martijn kunnen koppelen.”
Volgens Pijls wijst het interne onderzoek ook uit dat de instelling zich te veel heeft laten beïnvloeden door de opvattingen en wensen van Martijns familie. “Het is goed dat we signalen krijgen als iets niet goed gaat, maar als het gaat om beleidsmatige keuzes moeten we consistenter vasthouden aan onze eigen lijn. Zeker als we echt zeker weten dat het goed is voor de patiënt,” zegt Pijls.
GGZ Oost-Brabant heeft te weinig kunnen doen
In de ZEMBLA-aflevering ‘Martijn wil een huis met een tuintje’ erkent geneesheer-directeur Henk Hanegraaf van GGZ Oost-Brabant dat de instelling te weinig heeft kunnen doen aan het autisme en drugsgebruik van Martijn: “Wij zijn onvoldoende toegekomen aan het behandelen van zijn autisme. Wij zijn geen klinische afdeling om autisme te behandelen.”
Over het behandelen van zijn drugsverslaving zei Hanegraaf destijds:
“Daar kunnen we wel wat mee, maar tot op beperkte hoogte. Als het een groot deel van de problematiek wordt, dan hebben we daar de ketenpartners (verslavingszorg, red.) voor nodig.”
Naar aanleiding van het onderzoek zegt Hanegraaf nu:
“We hebben de expertise deels in huis, maar voor zulke complexe gevallen als Martijn is het moeilijk en kom je er gaandeweg de behandeling achter dat er grenzen zijn. Achteraf denk ik: als we sneller hadden kunnen op en afschalen, sneller gebruik hadden kunnen maken van partners in de regio, dan was dat beter geweest. Maar dat is soms moeilijk, want we hadden ook met wachttijden bij andere instellingen te maken. En ik denk dat we op sommige momenten in het proces zelf ook sneller had kunnen handelen. Daarmee gaan we nu ook aan de slag.”
Moeder Martijn: 'GGZ is nalatig geweest'
De moeder van Martijn is ernstig teleurgesteld in de reactie van GGZ Oost-Brabant. Zij vindt dat er sprake is van grote nalatigheid en dat de problemen van haar zoon daardoor alleen maar groter zijn geworden. In haar ogen is haar zoon ondeskundig behandeld: ‘Als ze voldoende expertise hadden gehad, hadden ze meer geweten en meer gekund’, aldus de moeder.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.