Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Inspectie Jeugdzorg: 'Hulp aan 15-jarige jongen die zelfmoord pleegde, schoot tekort'

17-07-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
Tharuksan Selvam ANP
 De hulp voor de 15-jarige Heerlense scholier Tharukshan Selvam schoot tekort. Selvam werd gepest door medescholieren. Hij pleegde begin dit jaar zelfmoord. Dat gebeurde op de laatste dag van de kerstvakantie. De Inspectie Jeugdzorg  deed onderzoek naar de hulpverlening die de jongen kreeg en constateert dat de suïcidale jongen uit een migrantengezin in de kerstvakantie aan zijn lot werd overgelaten. School, de gemeente en hulpverleners werkten niet goed samen. De betrokken instanties wisten niet van elkaar wat ze precies deden en hadden geen goed beeld van de achtergrond van de 15-jarige.
Tharuksan Selvam ANP
De hulpverleners spraken niet met elkaar af wie tijdens de kerstvakantie contact zou houden met de jongen. Hulpverleners hadden ingeschat dat de hulp kon wachten tot na de vakantie.
"Signalen over de veiligheid van de jeugdige zijn in de laatste maand onvoldoende bij elkaar gekomen. Een inschatting van de veiligheid van de jeugdige heeft niet plaatsgevonden",  zo staat in het rapport .
Online pesterijen
Tharukshan ging sinds 2015 naar het Grotius College in Heerlen. Hij was op dat moment vijf jaar in Nederland. Hij is het jongste kind van de Sri Lankaanse familie Selvam. Volgens zijn familie was hij vooral online het mikpunt van pesterijen. Dat wordt door het rapport van de inspectie bevestigd. De pesterijen en signalen op social media waren niet goed in beeld bij de betrokken professionals en instanties, zo schrijft de inspectie.
De hulpverlenende instanties bespraken signalen niet integraal met elkaar. Ook was er volgens de inspectie te weinig aandacht voor de migratieachtergrond van het gezin. De ouders spraken geen Nederlands, zodat de school weinig of geen contact met hen heeft gehad. "Ouders gingen uit van het beeld dat zij hadden van een school zoals zij die uit het land van herkomst kenden en waren niet bekend met de betrokkenheid die een Nederlandse school van ouders verwacht", aldus de Inspectie.
Emotionele toestand niet bekeken
De school keek vooral naar de (tegenvallende) schoolprestaties, en te weinig naar de emotionele toestand van de jongen of zijn opvoedsituatie. Wel greep de school in om aan het pesten een eind te maken.
De Inspectie Jeugdzorg doet in het rapport verschillende aanbevelingen aan de betrokken professionals, de gemeente Heerlen en de betrokken instellingen. Voorbeeld van een aanbeveling is dat de gemeente zorg moet dragen voor een optimale aansluiting van middelbare scholen op de zorgstructuur in Heerlen.
Kinder- en jeugdpsychiaters luidden onlangs  de noodklok over de kwaliteit van de zorg voor kinderen met psychische problemen. Conclusie was dat het vooral slechter gaat met de kind- en jeugdpsychiatrie sinds jeugdzorg een verantwoordelijkheid is geworden van gemeenten. Bij de gemeenten ontbreekt het volgens de psychiaters aan kennis. Bij een debat in de Tweede Kamer onderschreven politici de zorgen van de psychiaters. Bij de overgang van de jeugdzorg naar de gemeenten zijn gemeenten aan hun lot overgelaten, zei CDA-Kamerlid René Peters.  
Samenwerking was onvoldoende
De inspectie benadrukt in het rapport over de zorg aan  Tharukshan Selvam dat het oordeel dat zij geven geen veroordeling is van de inzet van de individuele professionals voor de jeugdige. "Die professionals hebben hun werk gedaan met betrokkenheid en professionaliteit." Het ging volgens de inspectie vooral in de samenwerking mis:
"Signalen die aanwezig waren, zijn op zichzelf staand en los van elkaar beschouwd en aangepakt en niet bij elkaar gebracht en in samenhang geduid. Dit geldt zowel ten aanzien van de voorgeschiedenis van de jeugdige als de migratieachtergrond van de jeugdige en diens gezin.
Er is met de betrokken hulpverleners, de jeugdige en diens gezin geen samenhangende probleemanalyse, geen gezamenlijke inschatting van de urgentie en veiligheid, geen gezamenlijk doel en geen integrale aanpak tot stand gekomen."
De gemeente Heerlen gaf woensdagmiddag om vier uur een persconferentie over het rapport van de inspectie.  D e hulpverlening heeft de ernst van het suïcidegevaar van Tharukshan Selvam onderschat zei wethouder Jordy Clemens van jeugdzaken tijdens de persconferentie.  Het Heerlens stadsbestuur zegt er alles aan te gaan doen om de hulpverlening voor jongeren te verbeteren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.