*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

ING verdacht van fraude in Mexico

Leestijd: 2 minuten

ING wordt verdacht van obligatiefraude in Mexico. Dat meldt NRC naar aanleiding van onderzochte rechtbankdocumenten en het jaarverslag van ING. Samen met negen andere banken, waaronder Deutsche Bank, Barclays, Banco Santander en JP Morgan, kreeg ING het exclusieve recht staatsobligaties te plaatsen en te verhandelen. Dit zou hebben plaatsgevonden van 2006 tot en met april 2017.

Om deze miljardenmarkt te mogen onderhouden was de voorwaarde van Mexico dat de banken ook zouden bieden op minder aantrekkelijke staatsobligaties gedurende de wekelijkse veiling. De banken worden momenteel ervan verdacht te hebben ‘samengespannen’ om de prijzen ‘te manipuleren’. Door hun biedingen op elkaar af te stemmen konden Mexicaanse staatsobligaties tegen lagere prijzen worden gekocht. Aansluitend werden deze obligaties tegen te hoge prijzen doorverkocht.

Rechtszaak 
Acht pensioenfondsen in de Verenigde Staten zijn een rechtszaak begonnen tegen de banken. Via de banken hebben zij honderden miljoenen dollars in Mexicaanse staatsobligaties belegd. Er is niet bekend hoeveel schade de pensioenfondsen claimen.

ING raakte vorig jaar in Nederland in opspraak en trof met het Openbaar Ministerie de hoogste schikking ooit, van 775 miljoen euro. Jarenlang konden criminelen makkelijk geld witwassen via rekeningen bij de ING, zonder dat de bank daar melding van maakte. ZEMBLA onderzoekt in de uitzending van donderdag 14 maart de witwaspraktijken van ING.