Zembla woensdag om 21:15 uur op NPO 2

Incassobureau Intrum Justitia stuurt voortaan vriendelijke brieven aan wanbetalers

Leestijd: 2 minuten

Geen harde, dreigende taal meer in een brief aan de wanbetaler, maar een vriendelijkere toon moet hem of haar zover krijgen om de openstaande rekening te betalen. Dat is de nieuwe strategie van het grote incassobureau Intrum Justitia.

Uit wetenschappelijk onderzoek zou blijken dat de harde taal niet meer werkt, zo legt Rick Terra van Intrum Justitia in het AD uit. Schuldenaren raken volgens hem juist gestrest van juridische formuleringen en een dreigende toon: "Ze betalen er niet eerder door."

Lettertype
Zelfs het lettertype is aangepast. In plaats van het zakelijke Helvetica gebruikt Intrum Justitia voortaan het meer vriendelijk ogende Garamond-lettertype.

De Consumentenbond juicht de nieuwe aanpak toe en ook Marco Florijn van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) noemt de verandering "fantastisch" in een interview met de NOS.

Oude en nieuwe brief
Hieronder de oude hardere brief die Intrum Justitia voorheen verstuurde en een voorbeeld van een nieuwe vriendelijkere variant:


Kritiek
Al jaren is er kritiek op de manier waarop incassobureaus schulden proberen te innen. ZEMBLA onderzocht de drastische methodes van incassobureaus in 'De incasso-industrie'.