*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

In coma door legionella: podcast met EO-coryfee Andries Knevel

Leestijd: 2 minuten

In de ZEMBLA-podcast praten we met EO-presentator Andries Knevel. Knevel werd ernstig ziek door een legionellabesmetting. Hij vertelt openhartig over deze heftige periode waarin hij in het ziekenhuis belandde en noodgedwongen in coma werd gebracht.

 

 

Luister hier de podcast:Andries Knevel maakte voor de EO allerlei programma’s, zoals Het Elfde Uur en Knevel en Van den Brink. Nadat hij besmet raakte met legionella is hij ambassadeur geworden van de Stichting Veteranenziekte: de belangenvereniging voor mensen die ziek zijn geworden door legionella.

Jaren na besmetting nog steeds klachten
De stichting hield onderzoek naar de (lange termijn) restklachten van mensen die een legionellabesmetting hebben opgelopen. In de ZEMBLA-uitzending ‘De jacht op legionella’ maakt de stichting de resultaten van het onderzoek bekend.

Daaruit blijkt onder meer dat negentig procent van de respondenten aangeeft restklachten te hebben zoals vermoeidheid, pijn aan spieren en gewrichten en concentratieproblemen. Tachtig procent van de respondenten geeft aan langer dan vijf jaar restklachten te houden en 25 procent is volledig arbeidsongeschikt na een legionellabesmetting.

De stichting deed onderzoek middels een telefonische enquête onder 86 mensen die door legionella besmet zijn geweest.