Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Hormoonverstoorders

  •  
10-06-2015
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2467 keer bekeken
  •  
In het blikje van onze doperwtjes, op ons bespoten groente en fruit, in het plastic speelgoed van onze kinderen, in de crème die we op ons gezicht smeren, in veel van deze producten zitten hormoonverstorende stoffen. Chemische stoffen die volgens wetenschappers schadelijk kunnen zijn voor kwetsbare groepen zoals jonge kinderen of de foetus in de buik van zwangere vrouwen.

Deze stoffen kunnen het hormoonsysteem in de war brengen waardoor kinderen later vruchtbaarheidsproblemen krijgen. Ook borstkanker, zaadbalkanker en bepaalde stofwisselingsziektes worden hiermee in verband gebracht.

In december 2013 toonde Zembla aan dat zwangere vrouwen in Nederland niet voorgelicht worden over de risico's van deze stoffen. De Deense overheid doet dat wel. Experts riepen in de uitzending op dat de Nederlandse overheid maatregelen moet nemen. De minister kondigde na de uitzending aan te kijken of de informatie aan zwangeren voldoende is. Maar nu, anderhalf jaar later, komt het woord hormoonverstorende stof nog steeds niet voor in de voorlichtingsfolder. Waarom niet?

Wetenschappers worden er moedeloos van. Volgens hen draait alles om de economische belangen van de Europese industrie. Want om hormoonverstoorders uit alle producten te halen kost miljarden. Daarom beginnen toxicologen en artsen een tegenoffensief en maken de balans op voor onze volksgezondheid. Ze berekenen wat het kost om ziektes te behandelen waarvoor men nu duidelijke aanwijzingen heeft dat een deel ervan veroorzaakt wordt door hormoonverstoorders. Met schokkende conclusies. Zembla onderzoekt de gevolgen van het uitblijven van goede voorlichting en waarom de overheid nog steeds geen maatregelen neemt tegen hormoonverstoorders.

ZEMBLA - Hormoonverstoorders woensdag 10 juni 2015 om 20:25 uur bij de VARA op NPO 2

Samenstelling en regie: Nicolien Herblot
Research: Annette Schätzle
Eindredactie: Manon Blaas
In december 2013 toonde Zembla aan dat zwangere vrouwen in Nederland niet voorgelicht worden over de risico's van deze stoffen op het ongeboren kind. De Deense overheid doet dat wel. Experts riepen in de uitzending op dat de Nederlandse overheid maatregelen moet nemen. ZEMBLA - ' Zorgwekkende stoffen '



Informatie
Wat zijn hormoonverstorende stoffen en hoe kun je de blootstelling aan deze stoffen verminderen? In deze twee folders uit België en Denemarken vindt u uitgebreide informatie:  Folder GezinsbondFolder Deense overheid
Ter vergelijking hier ook de Nederlandse folder  Zwanger!  waarin de voorlichting over de risico's van hormoonverstorende stoffen ontbreekt.

Zwanger? Bescherm je kind tegen hormoonverstoorders! Een toegankelijk voorlichtings film van de WECF (Women in Europe for a common future).
Meer achtergrondinformatie over hormoonverstorende stoffen vindt u op de volgende websites:
Wemos
WECF  (Women in Europe for a common future)
Veilig Nest
Cijfers blootstelling aan hormoonverstorende stoffen kost de Nederlandse samenleving elk jaar € 5,8 miljard. Dat hebben toonaangevende wetenschappers voor het ZEMBLA berekend. 

Cijfers
Onder leiding van de Dr. L. TrasandeAmerikaanse kinderarts L. Trasande hebben internationale wetenschappers en artsen onderzocht welk aandeel hormoonverstorende stoffen zoals bisphenol A, bepaalde pesticides, weekmakers en vlamvertragers hebben in het ontstaan van ziektes.  Berekeningen voor Nederland  (pdf )   Europese berekeningen  (pdf)

Ook M. Van den Berg, hoogleraar toxicologie aan de Universiteit van Utrecht, publiceerde onlangs een rapport waarin hij de kosten van vlamvertragers en bepaalde pesticides voor de Nederlandse samenleving berekent.  Putting a price on your exposed brain



Schriftelijke reacties op vragen van ZEMBLA
Reactie van  Minister Edith Schippers  (pdf)

Reactie van de European Food Safety Authority (EFSA) (pdf)
Reactie van Plastics Europe Nederland

Reactie van Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) 

Reactie Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI)

Nederland is een grote producent van polycarbonaat: ongeveer 20% van de totale Europese productie komt hier vandaan, wat ongeveer 490 miljoen Euro aan toegevoegde waarde genereert. Een handelsoverschot van ongeveer 410 miljoen euro wordt gegenereerd door de netto-export van polycarbonaat. 

Polycarbonaat in Nederland / Plastic industrie 



Onderzoeksjournalist  Stéphane  Horel
De Franse onderzoeksjournaliste Stéphane Horel heeft zich jarenlang verdiept in de lobby van de chemische industrie die hormoonverstorende stoffen produceert of verwerkt. Hier vindt u drie belangrijke overzichtsstukken van haar werk: 
A toxic affair, how the chemical lobby blocked action on hormone disrupting chemicals .
Endocrination  een film van Stéphane Horel (France, 2014) (youtube)

Special report
: Scientists critical of EU chemical policy have industry ties.  

De  Brief van Bayer  (pdf) uit de uitzending waarin Bayer bij de Europese Commissie aandringt op het doorvoeren van  een kosten/baten analyse. 
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.