*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

Hoofdofficier: ‘We vragen Rusland en Oekraïne niet om uitlevering van MH17-verdachten’ (video)

Leestijd: 2 minuten

Het Openbaar Ministerie vraagt Rusland en Oekraïne niet om uitlevering van de vier mannen die verdacht worden van het neerhalen van de MH17. “Beide landen mogen onderdanen niet uitleveren. Dat staat in hun grondwet. Dus het heeft weinig zin om daarnaar te vragen”, lichtte hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke toe in een interview met ZEMBLA.

ZEMBLA-onderzoeksjournalist Vincent Verweij interviewt hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke (tekst gaat verder onder video)

Wel vraagt het OM of de Russische Federatie en Oekraïne de dagvaarding aan de verdachten wil verstrekken. Ook probeert het OM op andere manieren om ervoor te zorgen dat de rechtszaak in maart volgend jaar door kan gaan en de verdachten op zitting komen en/of hun advocaten.

Bemanning BUK-raketinstallatie
Westerbeke liet weten dat de bemanning van de BUK-raketinstallatie waarmee de MH17 is neergeschoten, nog wordt gezocht. “De bemanning zijn we echt nog naar op zoek. Dat is de reden waarom wij vandaag nieuw materiaal hebben laten zien en vragen hebben gesteld en die richten zich onder andere op om verder te achterhalen wie de bemanning is geweest.”