Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Hitteberoerte tijdens een marathon: 'Ik zwalkte van links naar rechts'

27-02-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
958 keer bekeken
  •  
Roy hardloper
Roy van der Voort doet mee aan de marathon in Eindhoven als het plotseling helemaal misgaat. Achteraf kan hij zich er niets meer van herinneren. Hij moet drie maanden herstellen. "Ik ging ‘s ochtends gezond in de trein naar de wedstrijd, en om één uur was ik compleet gesloopt en lag ik in het ziekenhuis. Ik had alles ingeleverd."
Het is zondag 14 oktober 2018 als Roy van der Voort (27) zich opmaakt voor de marathon in Eindhoven. Drie maanden geleden begon zijn training voor het evenement: vier keer per week hardlopen, en twee keer per week krachttraining. Alcohol laat hij staan, veel drinkt hij sowieso nooit. 
Lees ons nieuws: 'Onnodig doden door hitteberoerte bij hardloopevenementen
Hij vertrekt om 07.00 uur ‘s ochtends naar Eindhoven vanuit Houten. Roy loopt mee met een pacer om zijn doel van 3 uur en 15 minuten te halen. Als hardlopers het tempo aanhouden van de pacer, zijn ze verzekerd dat ze een bepaalde tijd halen.
Warme dag
Roy merkt dat het een warme dag is; het zal die dag meer dan 20 graden worden. Het merendeel verloopt goed, hij ziet al zijn familie en hardlooptrainers onderweg nog. Hij merkt dat hij na 35 kilometer zware benen krijgt, "maar dat was naar mijn idee logisch", herinnert hij zich. "Het is wel een warme dag, he", zegt Roy tegen de pacer. Die beaamt dat en zegt als hij goed op z’n tempo let, het goed blijft gaan. Rond de 38 kilometer verliest Roy de pacer uit het hoog en rent alleen. 
Roy zwalkt van links naar rechts over de weg en denkt alleen nog: ik moet recht blijven lopen. "Ik was al te laat om zelf de beslissing te nemen om te stoppen." Dan gaat het licht uit. Zo is ook achteraf te zien op zijn strava-app, een app speciaal voor hardlopers en wielrenners. Later leest hij in het ambulancerapport terug dat hij erg verward is in de ambulance en niet meer weet dat hij een marathon heeft gelopen.

Strava app Hardloper 2
Hitteberoerte
Drie kwartier later wordt hij wakker op de spoedeisende hulp in Eindhoven. Hij ligt aan een infuus en krijgt grote hoeveelheden vocht toegediend. "Ze zagen dat ik een hitteberoerte heb gehad, waarbij mijn hart, nieren en lever zijn aangetast", zegt Roy. Bij een hitteberoerte ontstaat een oververhitting van het lichaam, waarbij de lichaamstemperatuur oploopt tot boven de 40 graden. Hierdoor ontstaat schade aan meerdere organen, waardoor patiënten kunnen overlijden.
Hij ligt vijf dagen in het ziekenhuis. Zijn hart en nieren zijn na twee dagen weer in orde, maar de leverwaardes zijn pas na 3,5 maand goed. "Ik ging ‘s ochtends gezond in de trein naar de wedstrijd, en om één uur was ik compleet gesloopt en lag ik in het ziekenhuis. Ik had alles ingeleverd."
Roy hardloper 2
Gevoelig voor oververhitting
Roy wil tijdens zijn herstelproces graag weten of hij gevoelig is voor oververhitting.  Hij komt in contact met een sportarts van het Sint Antonius Ziekenhuis in Utrecht. Zij legt contact met verschillende inspanningsfysiologen.
Ze willen Roy testen in een klimaatkamer om te kijken hoe zijn lichaam reageert bij bepaalde inspanningen in combinatie met de temperatuur en luchtvochtigheid. Maar uiteindelijk gaat het niet door, omdat hitteberoertes in Nederland weinig voorkomen. "Ze kunnen uit een test niet concluderen of ik gevoelig ben voor een hitteberoerte, omdat er te weinig vergelijkbare gevallen zijn", vertelt hij.
"Ik heb het proces maar gestopt en losgelaten," zegt Roy. "Iemand zei eens: ja, je bent er gevoelig voor want je hebt al eens een hitteberoerte gehad. Ik heb ook weleens hoofdpijn, ben ik dan gevoelig voor hoofdpijn? Daar geloof ik niet in."
Lichtelijke angst
Hij traint weer voorzichtig. "Ik heb een lichtelijke angst als de temperaturen straks weer hoog zijn. Hoe reageert mijn lichaam er dan op?" Hij moet zijn conditie weer van voor af aan opbouwen.
"Soms zeggen mensen dat ik niet genoeg water heb gedronken, maar dat is niet zo", zegt Roy. Hij had een flinke waterfles bij zich, dronk om de 2,5 kilometer een beker water, dronk 4 energiegels (dat is vloeibare gel met suiker erin) en hij had nog een energiekoek gegeten. Ook maakte hij gebruik van watersponzen langs de weg, aangeboden door de organisatie.
Roy werkt inmiddels weer fulltime en is fit. "Ik heb het mooiste stuk, de laatste twee kilometer, moeten missen door de binnenstad", zegt hij over de marathon in Eindhoven. "Misschien kan ik volgend jaar weer meedoen aan een kleine wedstrijd."

De Atletiekunie geeft tien tips voor sporten bij warm weer.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.