*
iedere woensdag om 21.15 uur op NPO 2

Het nieuwe C2000 had (bijna) M.A.X.I.M.A. geheten

Leestijd: 2 minuten

Ambtenaren van het ministerie van Justitie en Veiligheid hebben serieus overwogen om de naam van het communicatienetwerk van de hulpdiensten C2000 te veranderen in een koninklijke naam: M.A.X.I.M.A. was een serieuze overweging. De term C2000 is namelijk nogal besmet geraakt.

De kosten van het spraaknetwerk, dat in 2004 landelijk werd ingevoerd, waren gierend uit de hand gelopen. In plaats van de begrote 550 miljoen euro moest de overheid bijna 800 miljoen neertellen voor het ICT-project. En ook de jaarlijkse exploitatiekosten vielen tientallen miljoenen hoger uit.

Merk niet betrouwbaar
Intussen kampte het systeem met storingen en dekkingsproblemen. Op veel plaatsen in het land had (en heeft) C2000 geen bereik. Al dat gedoe leidde in de afgelopen jaren tot veel negatieve publiciteit in de media. Hierdoor is het 'merk' C2000 geen synoniem geworden voor betrouwbaar en solide.

Het inmiddels veertien jaar oude communicatiesysteem moet worden vervangen door een vernieuwd spraaknetwerk. Een mooie gelegenheid, dachten ambtenaren op het ministerie van Justitie en Veiligheid, om van die besmette naam af te komen.

Prinses A.S.T.R.I.D.
De Belgen hebben hun communicatienetwerk A.S.T.R.I.D. genoemd. Dat staat niet alleen voor All-round Semi-cellular Trunking Radio, maar is ook een eerbetoon aan  de Belgische prinses.

Misschien  - brainstormde het Haags ambtelijk apparaat -  is het een goed idee om het nieuwe C2000 ook zo’n vorstelijk predikaat te geven. W.I.L.L.E.M.A.L.E.X.A.N.D.E.R was misschien een beetje te veel van het goede, maar M.A.X.I.M.A., dat bekte best lekker.

Goed plan! Moeten we doen.

… Of misschien bij nader inzien toch maar niet.

Want wat als straks ook het nieuwe communicatienetwerk door financiële tegenvallers en technisch ongemak wordt geteisterd?  De ambtenaren zagen de vervelende krantenkoppen al voor zich.

'M.A.X.I.M.A. brengt hulpverleners in gevaar'
Hieronder een willekeurige greep uit de headlines die in het afgelopen decennium in de media opdoken. Vervang C2000 door M.A.X.I.M.A., en begrijp waarom C2000 gewoon C2000 blijft heten:

'Kosten C2000 lopen uit de hand'

'C2000 brengt hulpverleners in gevaar'

'Storing C2000 leidt tot alarmsituatie'

'C2000 tijdelijk plat'

'Nog altijd problemen met C2000'