*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

Grotere kans op ernstige complicaties bij zwangerschap na maagverkleining

Leestijd: 3 minuten
Vrouwen die een maagverkleining hebben gehad, hebben wanneer ze zwanger raken, een hoger risico op ernstige complicaties.  Te laat ingrijpen kan zelfs leiden tot de dood van henzelf of het kind, waarschuwen artsen van het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven in het AD.
 
Bij de groep zwangeren met een maagverkleining raken de darmen sneller bekneld, waardoor eten heel moeizaam of helemaal niet meer gaat. "De enige oplossing is dan een operatie om de darm te 'bevrijden', met het risico op vroeggeboorte of overlijden van moeder en kind", zo legt obesitaschirurg Wouter Leclerq uit in het AD. Hij bracht een literatuurstudie over het onderwerp naar buiten, met als doel anderen artsen te waarschuwen. 

Afgestorven stuk darm
Als vrouwen te laat (na 48 uur) worden geholpen, lopen zij het risico op een operatie waarbij een afgestorven stuk darm moet worden weggehaald. Bij of na zo'n operatie overlijdt 10 procent van de vrouwen en 14 procent van de baby's. 

In Nederland vinden jaarlijks zo'n 6.500 maagverkleiningen plaats bij vrouwen in de vruchtbare levensfase. Leclerq weet niet hoe vaak het misgaat bij degenen die zwanger raken.

Slank in een dag
In 2011 bleek uit de ZEMBLA-uitzending ‘Slank in een dag’ dat er een hoop schortte aan de aanpak van obesitas in Nederland. Aandacht voor begeleid afvallen was er nauwelijks en maagverkleinende operaties gingen in Nederland als warme broodjes over de toonbank. Het probleem speelt nog steeds. Onlangs trok de Nederlandse Stichting Over Gewicht hierover aan de bel. Tegen BNR zei de voorzitter van de stichting dat maagverkleiningsoperaties nog steeds veel te snel worden uitgevoerd.
 
Kijk terug: 'Slank in een dag':