*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

‘Grof geld verdienen aan medicijnen over de rug van patiënten moet stoppen’

Leestijd: 4 minuten

“We hebben de medicijnen die farmaceuten maken nodig. Maar het verdienen van grof geld ten koste van patiënten en premiegeld moet stoppen.” Dat schrijft PvdA-Kamerlid Henk Nijboer in een voorstel om zo snel mogelijk in actie te komen en niet te wachten tot er een nieuw kabinet is.Patiënten ten einde raad
“Ik wil nog voor de zomer in de Tweede Kamer een hoorzitting organiseren om het gesprek met farmaceuten, artsen, verzekeraars aan te gaan en te horen over hoe zij denken dat de prijzen van geneesmiddelen naar beneden kunnen”, Nijboer vindt dat patiënten niet meer de dupe mogen zijn, want sommigen krijgen volgens hem nu niet de medicatie die ze nodig hebben. Op social media duiken steeds meer verhalen op van patiënten die ten einde raad zijn. Zo schrijven de ouders van Lotte op Facebook:

"Dit is Lotte, onze jongste dochter van zes maanden. Lotte is ziek, héél ziek, ze heeft taaislijmziekte.”

Het medicijn Orkambi
Het meisje heeft het medicijn Orkambi nodig. Maar dat wordt niet meer vergoed in Nederland. Het medicijn kost gemiddeld 170.000 euro per patiënt per jaar. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid liet een week geleden aan de Tweede Kamer weten, dat de prijs die fabrikant Vertex vraagt te hoog is. Daarom komt het middel niet in het basispakket. Nederland en België probeerden samen nog een lagere prijs te bedingen, maar zonder succes.

Patiënten moeten het hun leven lang gebruiken. In Nederland zouden 750 patiënten er baat bij kunnen hebben, onder wie de zes maanden oude Lotte. Haar moeder vraagt daarom op Facebook aandacht voor de petitie die is opgestart om Orkambi in het basispakket te krijgen. In een week tijd is de petitie ruim 76.000 keer getekend. Van Rijn hoopt intussen dat de fabrikant alsnog een aanvaardbaar voorstel doet. Hij heeft patiëntenorganisaties uitgenodigd om zijn besluit te bespreken.

Farma Fortuin
Uit onderzoek blijkt dat Nederland, in vergelijking met andere landen in Europa, vaak de hoofdprijs betaalt voor nieuwe medicijnen. De prijs is soms meer dan vijftig procent hoger dan in andere landen. ZEMBLA onderzocht in 2016 in de uitzending ‘Het Farma Fortuin’ waarom dat zo is en wie daaraan verdienen. 

PvdA-Kamerlid Nijboer vindt dat het zo snel mogelijk anders moet. Hij bepleit dat Nederland om te beginnen drie belangrijke stappen moet nemen.

1. "Nederland moet met meer landen de medicijnprijzen vergelijken en daarbij uitgaan van de laagste prijs. Daarmee kunnen de medicijnprijzen fors naar beneden worden gebracht, zoals bijvoorbeeld Noorwegen al heeft laten zien."

2. "Er moeten nieuwe, heldere prijsafspraken worden gemaakt. Ook moeten fabrikanten aantonen dat een geneesmiddel meerwaarde heeft."

3. "Het patentrecht moet op de schop. Patenten zijn bedoeld om de ontwikkelkosten terug te verdienen en nieuwe investeringen te kunnen doen, niet om winsten te maken over de rug van patiënten. Daarom wil ik dat patenten korter worden, zodat dure geneesmiddelen sneller breed kunnen worden geproduceerd. Daarnaast moet het verboden worden dat fabrikanten een nieuw patent krijgen voor precies hetzelfde middel, alleen maar omdat ze het voor een nieuwe indicatie registreren."

Volgens Nijboer blijkt uit verkiezingsprogramma’s dat andere partijen de voorstellen steunen, dus hij vindt het niet nodig om te wachten op een nieuw kabinet: “Nu is het tijd dat in de medische industrie paal en perk wordt gesteld aan exorbitante beloningen en gedragingen.”