Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Gokken langs de lijn

  •  
14-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
Deze uitzending is vanwege uitzendrechten niet meer te bekijken.

Matchfixing, het beïnvloeden van voetbaluitslagen, breidt zich over de wereld uit als een olievlek. Begin dit jaar onthult Europol het grootste omkoopschandaal in het Europese voetbal. Honderden voetbalwedstrijden blijken gemanipuleerd door criminele bendes.

Miljoenen mensen gokken dagelijks online op voetbalwedstrijden. Het is een miljarden business voor goksyndicaten. Niets laat deze criminele organisaties weerhouden om voetbalwedstrijden naar hun hand te zetten. Voetballers worden omgekocht, afgeperst of gechanteerd.

Begin dit jaar onthult Europol het grootste matchfixing schandaal in het Europese voetbal. Honderden wedstrijden blijken gemanipuleerd door criminele bendes. Dagelijks wordt er over de hele wereld illegaal gegokt op voetbalwedstrijden. Het is een miljarden business. Officier van justitie A. Bachmann, verantwoordelijk voor het Duitse onderzoekdeel van het Europolrapport, zegt in ZEMBLA: ' Wij gaan ervan uit dat er nog steeds wedstrijden worden omgekocht en spelers bereid zijn te manipuleren .'

Marco Paoloni, oud-keeper van de Italiaanse voetbalclub U. S. Cremonese, wordt in 2012 voor de tweede keer geschorst. Hij blijkt meerdere wedstrijden gemanipuleerd te hebben. Paoloni ging zelfs zo ver dat hij tijdens de wedstrijd slaapmiddelen in de drank van zijn eigen teamgenoten mengde. De Italiaanse politie ontmaskert hem na het afluisteren van zijn telefoongesprekken. Paoloni heeft gokschulden bij de maffia. Ze chanteerden hem, vertelt Paoloni in ZEMBLA: ' Hij zei dat ik hem 100.000 Euro schuldig was. Maar als ik nou één of twee wedstrijden zou manipuleren, dan was mijn schuld weggestreept. '

Bachmann kent de trucs van deze criminele bendes. Hij heeft in Duitsland al meer dan 300 verdachten in matchfixingzaken verhoord, 14 zijn veroordeeld. De officier van justitie benadrukt dat spelers niet alleen slachtoffer zijn maar ook actief hun diensten aanbieden aan goksyndicaten. ' Als hun gedrag opvalt, worden deze spelers tijdelijk naar andere clubs overgeplaatst om daar een tijdje 'gewoon' te spelen om vervolgens verder te manipuleren .'

Ook in Nederland vindt wedstrijdmanipulatie plaats, weet Iwan van Duren, sportjournalist van Voetbal International. ' We worden benaderd door Nederlandse voetbalspelers, we weten ook van omkoopzaken in Nederland, in teams die daaraan meededen .'

We duiken in de wereld van matchfixing en onderzoeken in hoeverre criminele organisaties de baas zijn op het voetbalveld.
Matchfixing in Nederland
Dit rapport richt zich op de vraag op welke wijze en in welke mate matchfixing in Nederland plaatsvindt en hoe de risico’s effectief kunnen worden ingeperkt. Het rapport (pdf)

Maatregelen tegen matchfixing
Er is een belangrijke rol weggelegd voor de sport; onder andere meer aandacht voor integriteit in de sport, voorlichting en educatie en aanpassing van het tuchtrecht. Ook vanuit de overheid wordt de aanpak versterkt. Zo wordt er gewerkt aan betere uitwisseling van gegevens tussen sport, kansspelautoriteit, politie en justitie, en wordt ingezet op internationale samenwerking onder meer op het gebied van opsporing en vervolging. Kamerbrief over rapport matchfixing met beleidsreactie (pdf)

 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.