Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Glyfosaat gevonden in Ben & Jerry's ijs: 'Het zit overal in, dat is het probleem'

13-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
559 keer bekeken
  •  
Ben & Jerry's / Mike Mozart / Flickr.com
In 2020 is al het Ben & Jerry's ijs vrij van het mogelijk kankerverwekkende glyfosaat. Dat belooft de fabrikant in een verklaring op de website. De verklaring komt nadat bij onderzoek naar Ben & Jerry's ijs in  Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk kleine hoeveelheden van de onkruidverdelger glyfosaat werden aangetroffen. "Dat heeft ons niet helemaal verrast. Het zit namelijk overal in – van normaal eten, tot natuurlijk en biologisch eten, tot regenwater – en dát is het probleem", aldus de fabrikant.
Ben & Jerry's / Mike Mozart / Flickr.com
Veilig om te eten
Ben & Jerry' s valt onder de multinational Unilever. Volgens het bedrijf zijn de hoeveelheden glyfosaat die in het ijs zijn gevonden verwaarloosbaar klein en is het veilig om te eten.  Het gehalte zou volgens Ben & Jerry's vele malen lager zijn dan de normen die daar in Europa voor staan: 
"Ter vergelijking, recente studies vonden in biologisch volkorenbrood 78 keer deze hoeveelheid en in een populaire soort volkoren ontbijtgranen zelfs 646 keer meer."
De ijsjesmaker zegt duurzaamheid belangrijk te vinden en komt daarom volgend jaar met een nieuwe lijn producten op de markt. Dit ijs zal voor 100 procent gemaakt zijn van gecertificeerde biologische zuivel en dus geen glyfosaat bevatten, zo is de belofte. 
Gewasbescherming
Glyfosaat is een belangrijk bestanddeel van onkruidverdelger Roundup dat wereldwijd gebruikt wordt als bescherming van gewassen. Producent van Roundup is Monsanto.
Volgens Ben & Jerry's komt glyfosaat in bijna al ons voedsel voor:
"Ingrediënten zoals tarwe en haver zijn vaak besproeid met glyfosaat om het droogproces te versnellen voordat ze geoogst worden. Dit is de meest voorkomende en waarschijnlijke manier dat glyfosaat in ons voedsel terechtkomt."
Europa
Onlangs maakte het Europees Parlement bekend dat lobbyisten van Monsanto niet meer welkom zijn in het Europees Parlement.  Monsanto weigerde namelijk mee te werken aan een hoorzitting over glyfosaat.
Het Europees Parlement besloot een hoorzitting te houden, nadat bekend werd dat Monsanto mogelijk wetenschappelijke studies over de schadelijkheid van glyfosaat heeft beïnvloed. 
Glyfosaat is mogelijk kankerverwekkend en daarom zijn er veel zorgen over het gebruik van Roundup. Europese lidstaten moeten binnenkort stemmen of zij de vergunning voor het gebruik van glyfosaat met tien jaar willen verlengen. De Europese vergunning voor het gebruik van het middel loopt dit jaar af. 
Meer weten? Kijk de uitzending: 'Glyfosaat, omstreden gif'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.