Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Gevaarlijke moeders

  •  
15-05-2003
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
604 keer bekeken
  •  
gevaarlijke-moeders
Ouders hebben recht op hun kinderen, maar welke rechten heeft het kind? De Zembla-documentaire 'Gevaarlijke moeders' stelt die vraag naar aanleiding van het hoger beroep van Wanda R., de moeder van 'het meisje van Nulde'. Wanda R. werd veroordeeld omdat zij toeliet dat haar vriend haar dochtertje Rowena zo ernstig mishandelde dat het kind overleed. De rechter veroordeelde haar tot acht jaar gevangenisstraf.

In hoger beroep hoopt Wanda R. op een lagere straf om zo snel mogelijk weer voor haar twee andere kinderen te kunnen zorgen. Er zijn ook deskundigen die vinden dat Wanda een nieuwe kans moet krijgen. 'Tot in lengte van dagen moeten we proberen ouders en kinderen te herenigen, ongeacht gebeurtenissen uit het verleden. Ook als destijds daarbij kinderen het leven hebben gelaten', aldus een gezinsvoogd in Zembla.

Gezinsvoogden zien het herenigen van ouders en kinderen bijna als een heilige opdracht. Ze horen immers bij elkaar en ouders kunnen heel goed leren anders met hun kinderen om te gaan, zo luidt de stelling.

Zo kan het gebeuren dat uit huis geplaatste kinderen keer op keer door hun voogd terug naar hun ouders worden gebracht, terwijl de kans groot is dat de hereniging opnieuw op een mislukking zal uitlopen. Recente voorbeelden van gezinsdrama's - waarbij allerlei instanties op de hoogte waren van de onveilige gezinssituatie - bewijzen hoe droevig het gesteld is met de bescherming van kinderen.

Rammen
Carla van den Berg, moeder van vier kinderen die allemaal onder toezicht van de jeugdzorg staan en zo nu en dan in internaten verblijven, vertelt in Zembla dat de periode van het 'rammen' achter haar ligt. Ruim twintig hulpverlenende instanties hadden in de loop der jaren bemoeienis met het gezin Van den Berg. Nu zegt Carla dat ze tot het besef is gekomen dat 'praten beter is dan slaan.'

Nieuwe kansen
Zembla spreekt verder met een moeder die haar twee kinderen om het leven bracht en nu, in een nieuwe stad, een nieuw begin probeert te maken, samen met de vriend die ze in de TBS-kliniek leerde kennen. Haar verblijf in die kliniek duurde niet al te lang, ze had zich laten steriliseren zodat de rechter de kans op herhaling minimaal zou achten. Maar wie let er nu op haar, in die nieuwe stad waar ze - na het ongedaan laten maken van de sterilisatie - op nieuwe kansen hoopt met nieuwe kinderen?
Privacy
De privacy-wetgeving moet hoognodig op de helling, zegt kinderrechter Nanneke Quick in Zembla. Zij verwijt gezinsvoogden ook dat ze te voorzichtig zijn, ook al weten ze dat een kind in een gezin risico's loopt. Gezinsvoogden hebben te veel macht, aldus Quick in Zembla. De situatie rond een ander gezin, de familie Dikken, heeft vele omstanders verbaasd. De huisarts heeft jarenlang het vermoeden dat de moeder zelf de hand heeft in het ziek maken van haar kinderen. Hij onderneemt echter niets.

Dat doet de kinderarts in het ziekenhuis wél. In overleg met justitie plaatst hij camera's en legt vast hoe de moeder haar dochter levensgevaarlijke medicijnen geeft. In hoger beroep wordt de moeder, tot verbijstering van de kinderarts, vrijgesproken. Ze krijgt een woning op steenworp afstand van de kinderen en de jeugdzorg zet alles op alles om het contact tussen moeder en kinderen te herstellen. Ouders en kinderen horen immers bij elkaar…
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.