*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

Gestolen kankermiddel in Nederlandse ziekenhuisapotheken

Leestijd: 2 minuten

In 2014 zijn gestolen medicijnen van het kankergeneesmiddel Sutent in drie Nederlandse ziekenhuisapotheken aangetroffen. Het betreft zes verpakkingen van het levensreddende nierkankermiddel met een waarde van  42.000 Euro. Uit onderzoek van ZEMBLA blijkt dat de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de illegale geneesmiddelen niet getest heeft of de pillen vervalst waren. Ook heeft de IGJ justitie hierover niet geïnformeerd. De IGJ zegt dit na zorgvuldige afweging te hebben besloten.

Kijk de eerste minuten van de uitzending (tekst gaat verder onder video):

Uit onderzoek van Zembla blijkt dat het illegale Sutent in 2014 door criminelen geroofd werd uit Italiaans ziekenhuisapotheken. Een malafide Hongaarse medicijnhandelaar sluist het gestolen Sutent weer in de reguliere keten en het komt uiteindelijk in Nederlandse ziekenhuisapotheken terecht. Een verpakking van Sutent kost rond de 5000 euro. 

Geen werkzame stof
Nederland blijkt al langer doelwit van criminelen om Sutent op de markt te krijgen. ZEMBLA ontdekt dat in 2013, een jaar eerder, vervalste pillen van Sutent aan een Nederlandse medicijngroothandel werden aangeboden. De fabrikant van Sutent, geneesmiddelproducent Pfizer, bevestigt aan ZEMBLA dat de pillen geen werkzame stof bevatten.

De inspectie is in 2013 door Pfizer op de hoogte gesteld van de poging van criminelen om vervalste Sutent-pillen naar Nederland te krijgen. Desondanks zag de IGJ geen aanleiding om in 2014 verder onderzoek te doen.