Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

GenX aangetroffen in Helmond

01-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
374 keer bekeken
  •  
chemours genx
In de bodem, het grondwater en het oppervlaktewater rondom het bedrijf Custom Powders in Helmond zijn verhoogde concentraties GenX en PFOA aangetroffen. Verkennend onderzoek in opdracht van de gemeente Helmond heeft dat aangetoond.
De hoogste concentraties van de mogelijk kankerverwekkende stoffen zijn gevonden in de buurt van het bedrijf, bij een aantal moestuinen en in een visvijver. Acute maatregelen voor de bescherming van de volksgezondheid of het milieu zijn niet nodig, maar de gemeente laat wel extra onderzoek doen naar de exacte omvang van de vervuiling.
Hoe gevaarlijk is de stof GenX in ons drinkwater?
Custom Powders verwerkte GenX en PFOA voor het in opspraak geraakte Dordtse bedrijf Chemours. Nadat GenX in de rioolwaterzuivering was aangetroffen is het bedrijf daar eerder dit jaar mee gestopt. De nauwelijks afbreekbare stoffen hebben de fabriek vooral via de schoorsteen verlaten en daarom zijn vooral plekken onderzocht die onder de rook van de fabriek liggen. Het vervolgonderzoek richt zich op locaties in andere windrichtingen.
De zaken tegen DuPont
Eerder werd duidelijk dat het bedrijf Chemours/DuPont in Dordrecht illegaal GenX loosde. In de ZEMBLA-uitzending  ‘Geheimen van de chemische industrie’  is te zien hoe het chemiebedrijf DuPont in Amerika jarenlang substantiële gezondheidsrisico’s van PFOA verzweeg. De stof werd in te hoge concentraties geloosd in de rivier en kwam terecht in het drinkwater. Omwonenden van de fabriek en oud-medewerkers werden ziek en stelden het bedrijf aansprakelijk voor de gezondheidsschade. Terwijl Dupont volhoudt dat de gezondheidsrisico’s klein zijn, kregen twee mensen tot nu toe een schadevergoeding van ruim anderhalf en ruim vijf miljoen dollar. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.