*
iedere donderdag om 21.15 uur op NPO 2

Geen hout meer met chroom-6 in alle gevangenissen

Leestijd: 3 minuten

Hout dat is verduurzaamd met chroom, zoals het giftige chroom-6, is voortaan taboe in de werkplaatsen van alle vier gevangenissen in het land waar het hout werd gebruikt. Het gaat om een maatregel om zorgen weg te nemen. Chroom-6 kan een risico zijn voor gedetineerden en hun bewakers.

Onrust personeel
Het ministerie van Justitie en Veiligheid meldt dit na vragen van de SP in de Tweede Kamer. Weken geleden was al in twee gevangenissen (Ter Apel en Vught) een voorlopige ban afgekondigd na onrust bij het personeel. Minister Sander Dekker zegt nu dat er voortaan "niet meer gewerkt zal worden met dit type hout" en dat "hierover scherpe afspraken gemaakt zullen worden met leveranciers".

Het chroom zou bij het zagen vrijkomen. De kankerverwekkende stof is al langer in opspraak. Bij Defensie werden mensen ziek doordat zij met het middel moesten werken.

Eventuele gezondheidsrisico’s
Voor zover dat kon worden nagegaan is er geen overschrijding "van de op dat moment geldende grenswaarden" van chroom-6 geconstateerd in Ter Apel, aldus het ministerie. Er volgt binnenkort een onderzoek of er meer duidelijkheid kan worden gegeven over de eventuele gezondheidsrisico’s in het verleden.

Bewijs verwijderd uit personeelsdossiers
ZEMBLA onthulde eind december dat Defensie van een onbekend aantal (oud)-medewerkers de 'persoonsregistratie-formulieren gevaarlijke stoffen' verwijderd heeft uit hun personeelsdossiers. De registratieformulieren zijn van belang als zieke (oud)-werknemers het ministerie aansprakelijk willen stellen voor gezondheidsschade door het werken met chroomhoudende verf. Op de formulieren staat precies ingevuld wanneer, hoe lang en met welke gevaarlijke stoffen is gewerkt.

Bron: ANP