*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

'Geen enkele ouder luistert naar minister Slob, het vmbo is een slecht systeem'

Leestijd: 4 minuten

"Een ontzettend zinloze oproep", zegt onderwijsdeskundige Leo Prick over het pleidooi van minister Arie Slob in het AD van vrijdagochtend. Slob zegt dat ouders af moeten van het idee dat het vmbo niet goed genoeg is voor hun kind. "Wat heb je eraan om dat te roepen? Welke ouder luistert ernaar?", zegt Prick. Slob noemt het VMBO ‘prachtig onderwijs’. Prick zegt: "Het is nog steeds een vergaarbak. Er zitten kinderen met problemen, kinderen die wel wat kunnen, maar ook kinderen die helemaal niks kunnen. Het systeem deugt niet."

Het afschaffen van het lagere beroepsonderwijs (vbo) en de mavo is een grote fout geweest in de ogen van Prick. Ouders willen een leerweg voor hun kind, zegt hij. "Voor de ene helft van Nederland zijn er leerwegen met een duidelijke identiteit: havo, vwo, gymnasium. Voor de rest is er een grote ton: het vmbo."

Grof schandaal
Het treurigste van alles is volgens Prick dat in Nederland vooral het opleidingsniveau van ouders bepaalt op welk niveau kinderen terechtkomen. "Dat is een grof schandaal. De OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) wijst Nederland daar al jaren op."

In een analyse die de OESO in 2016 uitvoerde staat inderdaad dat ‘het systeem van vroege selectie onder druk staat vanwege de grote verschillen in prestaties tussen leerlingen binnen dezelfde niveaus in het voortgezet onderwijs en de toenemende ongelijkheid in kansen naar sociaaleconomische status.’

Slachtoffer van onderwijs
In 2006, zeven jaar na het ontstaan van het vmbo, maakte ZEMBLA de uitzending 'Slachtoffer van school' over het slechte imago en de problemen van het vmbo. Prick was destijds ook al kritisch. Vooral over de afschaffing van de basisvorming waardoor kinderen ineens vijftien theoretische vakken moesten gaan leren. "Dat heeft tot heel veel demotivatie en schooluitval geleid", zei hij toen.

In de onderbouw krijgen vmbo’ers allemaal hetzelfde programma. In de bovenbouw kiezen ze een van de vier niveaus binnen het vmbo die het beste bij hen past. Prick vindt die verschillende leerwegen niet duidelijk genoeg. Voor de meeste mensen blijft vmbo toch vmbo.

"Sommige scholen noemen een deel van het vmbo weer een mavo. Dan heb je wel een duidelijk gezicht en een duidelijke naam. Dat zou weer moeten gebeuren. De mavo weer in het leven roepen en duidelijk afscheiden van de rest, zodat het vmbo aantrekkelijker wordt."