*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

'Geef sociale werkvoorziening een tweede leven'

Leestijd: 3 minuten

Arbeidsgehandicapten zijn sinds het sluiten van de sociale werkplaatsen in 2015 terechtgekomen in een “wildgroei” aan onzekere dienstverbanden. Dit blijkt uit onderzoek van SBCM, een fonds van gemeenten, sociaal werkbedrijven en vakbonden, meldt de Volkskrant. Ondernemingslobby VNO-NCW en de SP pleiten voor heropening van sociale werkplaatsen.

Arbeidsgehandicapten kunnen sinds 2015 niet meer terecht in de sociale werkplaatsen. Die zijn gesloten voor nieuwe aanwas. Arbeidsgehandicapten zitten nu vaak op tijdelijke contracten van 12 tot 40 uur per week, werken als uitzendkracht of worden gedetacheerd vanuit de voormalige SW-bedrijven.

Niet alleen is voor gehandicapten het werk onzekerder geworden, hun baankansen zijn sinds 2015 ook gedaald, concludeerde het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vorige week.

'Een tweede leven'
Het is tijd dat de regering weer de regie neemt, zegt Huib van Olden, voorzitter van SBCM. "Geef de sociale werkvoorziening een tweede leven", schrijven SP-leider Lilian Marijnissen en werkgeversvoorzitter Hans de Boer in een brief aan het kabinet.

VNO-NCW en SP willen dat in elk van de 35 ‘arbeidsmarktregio’s’ een goed draaiende sociale werkplaats komt met voldoende beschut werk. In plaats van een eindstation voor gehandicapten, moet dit een opstap worden naar de arbeidsmarkt. Deze werkplaatsen moeten ‘zorgen voor betere doorstroom naar werk door mensen goed voor te bereiden en te begeleiden, zodat ze er klaar voor zijn’, staat in de Volkskrant.

Afbraak sociale werkplaats
Door de invoering van de Participatiewet en het afschaffen van de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) in 2015 zijn duizenden mensen met een beperking in de problemen gekomen. De gevolgen van dit beleid waren te zien in de ZEMBLA-uitzending ‘De afbraak van de sociale werkplaats’.

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn