*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

Frankrijk gaat ‘nee’ zeggen tegen verlenging vergunning glyfosaat

Leestijd: 3 minuten

Frankrijk gaat tegen het voorstel van de Europese Commissie stemmen om de Europese vergunning voor de omstreden mogelijk kankerverwekkende stof glyfosaat met tien jaar te verlengen. Dat meldde een bron van het ministerie van Ecologische Transitie aan het Franse persbureau AFP.

Een groot land als Frankrijk heeft een belangrijke positie in Europa. Voor de verlenging van de vergunning is een gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten nodig.

Stemming in oktober
"Frankrijk zal tegen een hernieuwing van de vergunning voor tien jaar stemmen omwille van de onzekerheid die blijft bestaan over de gevaren van glyfosaat”, zei de bron binnen het Franse ministerie tegen AFP. Het komt niet geheel als een verrassing want Frankrijk stemde vorig jaar ook al tegen het verlengen van de vergunning. Zeven lidstaten onthielden zich toen van stemming en daarmee werd de beslissing uitgesteld. Waarschijnlijk vindt die plaats op 4 oktober.

Nu het voorstel van de Europese Commissie er ligt, beweegt Nederland een beetje. Staatssecretaris Martijn van Dam heeft het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden over het voorstel om advies gevraagd.  Van Dam zegt dat hij de Kamer gelegenheid wil geven om te reageren op het voorstel van de Europese Commissie. Van Dam wil alles goed voorbereiden en daarom zegt hij in een brief aan de Kamer dat Nederland voorlopig nog geen standpunt in neemt. 

De licentie voor het gebruik van glyfosaat loopt eind dit jaar af. Het spul wordt gebruikt in de populaire onkruidverdelger Roundup van het bedrijf Monsanto. Tegen glyfosaat is veel protest vanwege de risico’s voor gezondheid en milieu. In nog geen vijf maanden hebben ruim een miljoen Europeanen hun handtekening gezet onder een groot burgerinitiatief voor een verbod van onkruidverdelgers waarin het omstreden middel glyfosaat is verwerkt.

Waarschuwing
De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde vorig jaar dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is. ZEMBLA maakte er de uitzending ‘Glyfosaat, omstreden gif’ over.

Het bedrijf Monsanto dat Roundup produceert ligt ook onder vuur, omdat het gesjoemeld zou hebben met onderzoeken en wetenschappelijke artikelen over glyfosaat.