Zembla woensdag om 21:15 uur op NPO 2

Foodwatch start klachtprocedure tegen Dextro Energy: ‘Suiker is niet gezond’

Leestijd: 3 minuten

‘Helpt meteen bij het denken en ‘geeft natuurlijke en directe energie voor concentratie en prestatievermogen’. Dextro Energy wekt volgens Foodwatch de indruk dat de suikertabletten die het bedrijf verkoopt gezondheidsvoordelen opleveren. Daarom heeft Foodwatch een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie.

“Een te hoge suikerconsumptie veroorzaakt juist enorme volksgezondheidsproblemen”, vindt Foodwatch. Eerder werd Dextro ook al door de Reclame Code Commissie tot de orde geroepen. Dat gebeurde toen vanwege het gebruik van een ongeoorloofde gezondheidsclaim in een radiocommercial. Foodwatch bestudeerde de website van Dextro Energy en vindt dat ook daar te veel ‘verboden’ gezondheidsclaims te vinden zijn.

Website zegt: dextrose is belangrijk
Wie de website van Dextro Energy bekijkt, krijgt inderdaad de indruk dat het om een gezond product gaat. Er staan uitgebreide artikelen op over de energie die onze hersenen dagelijks verbruikt en het belang van de inname van dextrose, de natuurlijke vorm van druivensuiker.

Dextro Energy voerde al meerdere keren verzoeken in om gezondheidsclaims als reclame te mogen gebruiken. Zulke claims moet de Europese Commissie goedkeuren. De verzoeken werden niet gehonoreerd. Daartegen ging Dextro Energy volgens Foodwatch in beroep, maar zonder succes.

Dertig suikerklontjes per dag
Uit een onderzoek dat het Diabetes Fonds onlangs hield onder 1200 mensen, bleek dat mensen veel meer suiker eten dan ze beseffen. Op de vraag wat mensen zelf denken dat ze binnenkrijgen aan zoetigheid, denken de meesten aan ongeveer tien klontjes per dag. In werkelijkheid zijn het er dertig.

De zoete verleiders
In Nederland is bijna de helft van de mensen te zwaar. ZEMBLA onderzocht in ‘De zoete verleiders’ waarom mensen zoveel suiker eten, terwijl het zo slecht voor ons is.

"Moedermelk is een beetje zoetig, dus jonge kinderen hebben een aangeboren voorkeur voor zoet", zegt hoogleraar en overgewichtdeskundige Jaap Seidell.

Maar de meeste mensen krijgen veel te veel suiker binnen. Volwassenen gemiddeld 35 kilo per jaar. Dat is zeven keer zoveel als honderd jaar geleden.

Bekijk de hele uitzending: 'De zoete verleiders':

Lobby van suikerindustrie
Foodwatch zet de strijd tegen fabrikanten voort die suiker gezond doen lijken. Uit eerder onderzoek van de voedselwaakhond naar vitamineclaims, bleek dat dergelijke claims door de voedingsindustrie vooral worden gebruikt om ongezonde producten een gezonder imago te geven. En ze doen veel moeite om vrij te kunnen zijn in de manier van reclame maken. Oud- Europees Parlementslid Kartika Liotard:

"Door de industrie is alleen al 1 miljard euro uitgegeven om te lobbyen om de regelgeving op de etikettering naar hun hand te zetten."