*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

Facebook verwijdert quiz om misbruiken data van 4 miljoen mensen

Leestijd: 2 minuten

Facebook heeft een quizje verwijderd van het netwerk omdat het mogelijk de gegevens van ongeveer vier miljoen gebruikers heeft misbruikt. Het gaat om myPersonality, dat vooral voor 2012 actief was. Gebruikers konden vragen beantwoorden over hun persoonlijkheid. Dat werd gecombineerd met persoonlijke informatie, waarna mensen een soort psychologische profiel van zichzelf kregen.

Facebook zegt dat het myPersonality wilde onderzoeken, maar dat de mensen achter de app daar niet aan wilden meewerken. "Ook was het duidelijk dat ze informatie deelden met onderzoekers en bedrijven, met beperkte beschermingen", aldus Facebook.

Handel in data
In de twee uitzendingen 'Data - het nieuwe goud' onderzoekt ZEMBLA de handel in data. In een van de uitzendingen gaat het over gezondheidsapps die rond 2015 paddenstoelen uit de grond schoten. Ze tellen het aantal stappen dat je zet, ze controleren je dag- en nachtritme, ze meten je bloeddruk en hartslag, calorieën worden bijgehouden. 

Maar wie beschermt deze medische gegevens? Want wat de meeste ‘app-gebruikers’ niet weten is dat er bedrijven zijn die om hele andere redenen ook geïnteresseerd zijn in onze medische data.

Duizenden apps onderzocht
Facebook heeft de laatste maanden duizenden apps onderzocht. Daarvan werden meer dan vierhonderd geschorst vanwege mogelijk misbruik van data.

myPersonality is in 2007 gemaakt door een onderzoeker van de universiteit van Cambridge. Het is niet bekend of er een verband is met het grote privacyschandaal rond Cambridge Analytica. Dat bedrijf, dat ook is gelieerd aan de prestigieuze universiteit, kreeg de persoonlijke informatie van 87 miljoen Facebookgebruikers in handen. Die gegevens zouden zijn gebruikt voor gerichte advertenties in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het Britse brexitreferendum.

Bron: ANP