Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Experimenteren met patiënten

  •  
15-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
480 keer bekeken
  •  
Vincent (47) lijdt aan ernstige psychoses. Hij hoort stemmen in zijn hoofd en ziet dingen die er niet zijn. Vincent is daarom opgenomen in de GGZ kliniek in Heiloo, waar hij al ruim twintig jaar wordt behandeld. In augustus 2013 besluit de kliniek om patiënten zoals Vincent mee te laten doen aan een medisch-wetenschappelijk experiment met een nieuwe medicijncombinatie.


Om te voldoen aan de ethische regels voor medicijnonderzoek moeten proefpersonen zoals Vincent kunnen begrijpen wat het experiment inhoudt en de consequenties daarvan overzien. Bovendien moeten ze er zelf toestemming voor geven. En dat doet Vincent. Maar een jaar later meldt een medewerkster van de kliniek zich bij de ouders van Vincent. Zij vindt dat de instelling ernstige fouten heeft gemaakt tijdens het experiment. Volgens haar is Vincent helemaal niet in staat om te overzien wat de gevolgen van het onderzoek kunnen zijn. Hij zou niet wilsbekwaam zijn. De ouders, die helemaal niets van het experiment blijken te weten, slaan onmiddellijk alarm bij de Heiloose instelling. En ze blijken niet de enige familie met grote zorgen over het medisch-wetenschappelijk experiment.

Zembla onderzoekt de melding van verontruste families en stuit op een klokkenluider met een spreekverbod.
Onderzoeksprotocol
Informatiebrief proefpersonen
Opdracht extern onderzoek
Brief psychiater Veerman
Ze concluderen na een gesprek met “Vincent” dat er “onvoldoende bewijs is dat (…) in 2013 wilsonbekwaam was”. Maar ze schrijven ook: “In ons gesprek vonden wij met name het abstracte denkvermogen dermate zwak dat wij (…) niet zonder de nodige twi jfel wilsbekwaam zouden hebben beoordeeld voor deelname aan een onderzoek.”
Ook verklaren meerdere verpleegkundigen tegenover ZEMBLA dat “Vincent” en andere proefpersonen weliswaar zelf hun behandelplan ondertekenen en ten aanzien daarvan dus als wilsbekwaam gelden, maar dat de praktijk in Heiloo is om patiënten die niet protesteren tegen hun behandeling als wilsbekwaam te bestempelen en ze het het behandelplan te laten goedkeuren. 
Stappenplan
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.