*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

Europese branchevereniging voor kunstgrasproducenten noemt bedrijven in ZEMBLA-uitzending 'onethisch'

Leestijd: 2 minuten

De Europese brancheorganisatie voor kunstgrasproducenten en -leveranciers, ESTO, heeft met afgrijzen gekeken naar de uitzending van ZEMBLA ‘De kunstgrasberg’. De praktijken van recyclebedrijven Vink en TUF noemt ze ‘onethisch en moreel onacceptabel’.

De bedrijven hebben ‘misbruik gemaakt van de laconieke houding’ van de lokale en provinciale overheid. ESTO keurt het ook af dat de Nederlandse autoriteiten de overtredingen van Vink en TUF hebben toegestaan.

'Geen excuus
De Europese organisatie benadrukt dat wereldwijd verschillende bedrijven kunstgrasvelden op een duurzame manier recyclen. Dat Nederland, waar de meeste kunstgrasvelden liggen per hoofd van de bevolking, er niet in slaagt de velden verantwoord te laten recyclen, is volgens ESTO daarom ‘geen excuus’.

Er zijn twee manieren om de problemen bij de recycling van kunstgrasvelden te voorkomen, aldus ESTO.  Bij de aanleg van een veld ook geld vrijmaken voor de vervanging ervan èn bedrijven die een nieuw kunstgrasveld aanleggen, verantwoordelijk maken voor de recycling.

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn