*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

Dutchbat en het gifgas

Leestijd: 2 minuten

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch beschikt over aanwijzingen dat de Serviërs in Bosnië gifgas hebben gebruikt tegen moslims die Srebrenica ontvluchtten. De Nederlandse militairen van Dutchbat zouden niet zijn geïnformeerd over de aanwezigheid en gebruik van chemische wapens in voormalig Joegoslavië.  

'Wij denken dat er in Screbrenica een chemisch wapen zoals BZ is gebruikt tegen vluchtende moslims.' Dat zegt Joost Hiltermann, Executive-Director Arms Division van Human Rights Watch in de Zembla-documentaire 'Dutchbat en het gifgas'. De internationale mensenrechtenorganisatie heeft onderzoek gedaan naar het gifgas-gebruik van de Serven tegen de moslims. Zij probeerden de enclave Srebrenica te ontvluchten. BZ is een niet dodelijk psycho chemica, met een sterk hallucinerende werking. Het onderzoek duurde twee jaar en er zijn meer dan 35 ooggetuigen geïnterviewd, die het gebruik van gas aan den lijve hebben ondervonden.

M. Sacirbegovic, de Bosnische ambassadeur bij de VN, vraagt op basis van deze nieuwe gegevens om een onderzoek door de veiligheidsraad. 'We moeten weten wat er in Srebrenica gebeurd is, vooral omdat het gebruik van chemische wapens direkt te maken heeft met de moord op duizenden bewoners van Screbrenica.'

Chemische wapens
Hiltermann waarschuwt dat verschillende partijen nog steeds de mogelijkheid hebben om chemische wapens te produceren: 'We hebben alle aanwijzingen dat men niet gestopt is met de productie." Ambassadeur Sacirbegovic denkt dat als het gas in het verleden gebruikt is, dat het ook in de toekomst weer gebruikt gaat worden. "Dit is een bedreiging voor ons allen, en voor het vredesproces'.

Volgens geheime rapporten, die in de uitzending van Zembla worden getoond, heeft de Amerikaanse militaire inlichtingendienst de NAVO al in 1993 gewezen op het bezit, de productiemogelijkheden en het gebruik van de chemische wapens tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië. Mujo Alic, oud JNA (voormalig Joegoslavisch leger) officier belast met chemische wapens, bevestigt het bezit van chemische wapens in Joegoslavië.