*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

Duizenden biggen dood door stalbrand in Heusden

Leestijd: 3 minuten

Door een grote uitslaande brand op een varkensbedrijf aan de Pannenhoef in Heusden (Noord-Brabant) zijn dinsdag ongeveer vierduizend biggen gedood. 4800 varkens (vooral biggen) in twee andere stallen konden worden gered.

De brand brak dinsdagochtend uit in een van de stallen van het opfokbedrijf. De brandweer wist te voorkomen dat het vuur ook de twee andere stallen bereikte. Aan het eind van de ochtend was de brand onder controle.

De brandweer rukte onder andere uit met vier blusvoertuigen en twee hoogwerkers. Het nablussen duurt nog uren. De buurt moet daarom nog rekening houden met rook- en stankoverlast. Over de oorzaak van de brand is nog niks bekend.

‘Verschrikkelijke ramp’
Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) die sprak met de eigenaren van het familiebedrijf, zegt dat de brand volgde op een ontploffing. Volgens een woordvoerder gaat het het om een relatief nieuw en goedlopend bedrijf met moderne technische voorzieningen. De brand noemde ze een verschrikkelijke ramp.

Beteugeling van stalbranden
De Dierenbescherming, die al jaren ijvert voor maatregelen ter bestrijding van stalbranden, stelt dat deze en andere branden het gevolg zijn van een kostprijs gedreven vee-industrie. In 2014 en dit voorjaar zijn in samenspraak met LTO, Brandweer Nederland, het Verbond van Verzekeraars en de Rijksoverheid twee actieplannen opgesteld ter beteugeling van stalbranden.

Zo zijn er aanvullende bouwvoorschriften van kracht geworden. Die moeten onder meer helpen om de kans op kortsluiting - een van de meest voorkomende oorzaken van stalbranden - te voorkomen.