*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

Dit is wat je moet weten over veilig voetballen op kunstgras

Leestijd: 3 minuten

De stoffen in het rubbergranulaat op kunstgras voetbalvelden zijn bewezen kankerverwekkend. Het is echter niet bewezen dat je daardoor ook een groter risico loopt op het krijgen van kanker als je keeper bent of veel voetbalt. Wel is het zo dat het onderzoek op basis waarvan nu wordt beweerd dat er geen gezondheidsrisico’s zijn, niet goed is uitgevoerd. Deskundigen benadrukken daarom ook dat er nieuw onderzoek moet komen naar de gezondheidsrisico’s en dat je in afwachting van de uitkomsten daarvan uit voorzorg beter geen rubbergranulaat van oude autobanden in kunstgrasvelden zou moeten gebruiken.

Vermijd zoveel mogelijk huidcontact met de rubberkorrels door bijvoorbeeld lange mouwen te dragen en als keeper niet met blote armen of benen te spelen. Probeer te voorkomen dat er korrels in je neus, oren en mond terechtkomen. Het is ook belangrijk om goed te douchen na de wedstrijd, zodat er geen korrels tussen huidplooien blijven zitten. Voor kinderen is het goed om te weten dat ze beter niet kunnen spelen met de rubberkorrels.

De korrels die je mee naar huis neemt, kun je het beste opvegen en bij het algemene huisvuil weggooien. Dan komen ze niet in het rioolwater en belanden ze uiteindelijk in de vuilverbranding.

Vaak is de gemeente de eigenaar van de voetbalvelden waar clubs op spelen. In dat geval bepaalt de gemeente ook wat voor soort veld er komt. Als de voetbalclub zelf eigenaar is van de velden, bepaalt de club dit zelf. De rubberen korrels die in Zembla worden besproken zijn gemaakt van gerecyclede autobanden en worden ook wel rubbergranulaat (SBR) genoemd.

Niet allemaal. Er zijn gemeentes die om milieuredenen hebben gekozen voor een alternatief. Dat zijn bijvoorbeeld Utrecht, Nijmegen en Alkmaar. Wil je weten wat jouw gemeente heeft gekozen? Neem dan contact op met je gemeente of voetbalclub.

Kunstgrasvelden zijn ongeveer om de acht à tien jaar aan vervanging toe. Vraag je club of gemeente wanneer de kunstgrasvelden vervangen moeten worden en vraag vervolgens of ze willen kiezen voor een beter alternatief: een kunstgrasveld met zogenaamde TPE-infill, of met kokos of kurk-infill. Een niew kunstgrasveld kost gemiddeld tussen de 300.000 en 400.000 euro. De prijs van een veld met korrels van kokos of kurk ligt 15.000 hoger dan een veld met rubberkorrels.

Nee, op kunstgras hockeyvelden ligt water en zand.