*
iedere donderdag om 21.15 uur op NPO 2

Podcast dag 1 rechtszaak Sharleyne: Deskundigen verdeeld over doodsoorzaak

Leestijd: 5 minuten

Drie deskundigen zijn nog steeds verdeeld over de doodsoorzaak van het achtjarige meisje Sharleyne.  Dat blijkt vandaag tijdens de rechtszaak tegen de moeder van het kind.  De Belgische forensisch arts Rijken is stellig en zegt dat het kind eerst is eerst gewurgd voordat ze over de reling van de flat van de moeder in Hoogeveen werd gegooid. Twee pathologen van het Nederlands Forensisch Instituut houden het scenario open dat de Hoogeveense Sharleyne nog leefde toen zij van tien hoog naar beneden viel. 

Conclusies deskundigen
De deskundigen van het NFI zeggen dat 'puntbloedingen' in de ogen van Sharleyne  het gevolg kunnen zijn van verwurging of van de val van de flat.

Een van hen, deskundige Soerdjbalie van het NFI, vindt dat Rijken niet zo stellig moet zijn. Ze zegt dat ze niks kan uitsluiten: Sharleyne is gewurgd of niet gewurgd.  

De ander, deskundige Kubat, zegt dat als er een ‘wurghandeling’ is gedaan, wat niet is uit te sluiten,  die niet fataal is geweest. Ze was levend toen ze viel.

Geen harde argumenten
De Belgische deskundige Rijken concludeert dat puntbloedingen in de ogen en verwondingen aan de hals erop duiden dat het kind eerst is gewurgd. 
Tegen de rechtbank in Assen zei hij dat er 'geen harde argumenten' zijn om te stellen dat het meisje in leven was toen ze viel.

Hélène J., de moeder van de achtjarige Sharleyne, wordt ervan verdacht dat zij haar dochter heeft gedood. Als zou vaststaan dat het kind is gewurgd, dan is dat belastend voor J. De val als doodsoorzaak maakt de zaak diffuser, omdat er meerdere scenario’s mogelijk zijn: een ongeluk, zelfmoord of een misdrijf.

Advocaat verzocht rechtbank deskundige te weigeren
De advocaat van J. heeft de deskundigheid van de forensisch arts in twijfel getrokken en de rechtbank verzocht hem als deskundige te weigeren. De rechtbank ging daar niet in mee. Volgens de raadsman ontbreekt het de arts aan ervaring en is hij bovendien nog in opleiding.

Verdachte J. ontkent dat zij de hand heeft gehad in de dood van haar dochter. Zij woont het verhoor van de forensisch deskundigen op eigen verzoek niet bij, omdat zij dit te confronterend vindt.  Eerder op de dag verklaarde ze dat ze gedronken had op de avond dat Sharleyne om het leven kwam en dat ze zich verder weinig kan herinneren van wat er die avond gebeurde.