Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Defensie doet onderzoek naar hitteletsel na overleden marechaussee (20)’

25-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
213 keer bekeken
  •  
Marechaussee ANP
Defensie onderzoekt intern meerdere voorvallen van hitteletsel bij oefeningen. Dat schrijft de Gelderlander. Deze week kwam naar buiten dat Defensie aansprakelijkheid heeft erkend voor de dood van de twintigjarige marechaussee Kelvin Bosman. Bosman overleed in het ziekenhuis aan hitteletsel nadat hij onwel raakte, kort na een loodzware oefening.
Ook bij hardloopwedstrijden gaat het soms mis. De 25-jarige Caroline Goedhart, een deelneemster aan de Dam tot Damloop in 2016, kreeg in het zicht van de finish ook een hitteberoerte en ook zij kwam te overlijden. Hitteletsel is deze week onderwerp van de ZEMBLA-uitzending ‘De dood van een hardloopster’.
De dood van een hardloopster
Lees meer over de uitzending: ‘De dood van een hardloopster
Tropische dag
De twintigjarige marechaussee Kelvin Bosman overleed op 16 september 2016. Die dag slaagt Bosman voor de eindoefening van zijn basisopleiding tot marechaussee. Het is een warme dag waarbij de temperatuur tropische waarden aangeeft. Kort na de oefening raakt hij onwel. Hij wordt gereanimeerd, maar redt het niet. Hij overlijdt in het ziekenhuis aan hitteletsel. Daarbij verliest iemand veel vocht en zout, waardoor oververhitting optreedt.
Defensie erkent dat ze er niet voldoende in is geslaagd de risico’s te onderkennen en beheersen. “Zo was er bij het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum van de Koninklijke Marechaussee, te weinig veiligheidsbewustzijn en schoot de kennis over hitteletsel tekort.”
Commissie
De Commissie-Van der Veer onderzocht meerdere incidenten bij Defensie waarbij vragen rond de veiligheid van de taakuitvoering zijn gesteld. Daarbij is ook gekeken naar het handelen bij ernstige ongevallen met hitteletsel. In het rapport staat:
“Bijna identieke voorvallen blijken zich ondanks opgedragen verbeteracties door de jaren heen te herhalen. In 2014 en 2015 is zoals gebruikelijk voor dit type voorvallen een Commissie van Onderzoek ingesteld. Op basis hiervan zijn, voor zover de commissie heeft kunnen beoordelen, relatief eenvoudig te implementeren maatregelen opgedragen om herhaling te voorkomen. Toch hebben zich in 2016 en 2017 opnieuw ernstige tot zeer ernstige voorvallen van dit type voorgedaan.”
Resultaten
Hoe vaak oververhitting bij Defensie voorkomt, kan een woordvoerder niet aangeven, zo schrijft de Gelderlander. Wel zegt de woordvoerder dat het niet alleen om dodelijke incidenten gaat: “Het zijn ook incidenten waarbij militairen bijvoorbeeld alleen onwel worden.” De resultaten van het onderzoek naar de incidenten wordt volgens de Gelderlander eind dit jaar verwacht.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.