*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

De zaak Sharleyne

Leestijd: 4 minuten

Sharleyne is nog maar acht jaar als in de zomer van 2015 abrupt een einde aan haar leven komt. Het meisje wordt midden in de nacht door een buurman levenloos aangetroffen, onderaan hun flat in Hoogeveen. Ze heeft een pyjamaatje aan en naast haar ligt een knuffel.

Sharleyne woonde samen met haar moeder op de tiende verdieping. Met haar vader heeft ze een omgangsregeling. Tot op de dag van vandaag is nog steeds niet duidelijk of het kind van de flat is gevallen, gesprongen of geduwd. Wel maakt de burgemeester meteen bekend dat het gezin al jaren bekend is bij de (jeugd)hulpverlening. Bij velen rijzen dan ook vragen: wat was dan de rol van de hulpverlening? Wat was er met het gezin aan de hand? En hoe kan het, dat niemand dit drama heeft weten te voorkomen?

ZEMBLA onderzoekt de zaak Sharleyne

Samenstelling en regie: Roelof Bosma
Research: André Nelis
Einderedactie: Manon Blaas

Transcriptie van de uitzending

Reactie advocaat
Reactie van de advocaat (pdf) van de moeder van Sharleyne op vragen van ZEMBLA. 

‘Kinderen beschermen: met eigen kracht of door snel ingrijpen?’

bruningEen door Mariëlle Bruning uitgesproken Cleveringalezing over het spanningsveld tussen de Jeugdwet en de herziene regeling kinderbeschermingsmaatregelen. 
Lees hier de tekst (pdf)

Rapporten
Het afgelopen jaar publiceerde de Inspectie voor de Jeugdzorg drie rapporten die vernietigend waren voor hulpverleners in  Amsterdam,  Roelofarendsveen  en Groningen, omdat ze zich richtten op ouders maar nauwelijks bezig waren met de veiligheid van kinderen, met dramatische gevolgen.

Taskforce kinderen veilig
De website van de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik. Deze Taskforce is eind 2012 ingesteld en ziet toe op de uitvoering van het ‘Actieplan aanpak kindermishandeling 2012-2016 Kinderen Veilig’ van de Ministeries van VWS en Justitie en Veiligheid. De Taskforce brengt elk half jaar een verslag uit over de vorderingen. Taskforce (url)

 

Het NJI

njiOp de website van het Nederlands Jeugd Instituut (NJI) vind je uitgebreide informatie over kindermishandeling, over de preventie van kindermishandeling en over hulpverlening bij kindermishandeling. Ook staat er een selectie op van relevante literatuur en onderzoeken. NJI (url)

Kinderombudsman

kinderombudsmanDe website van de Kinderombudsman gaat over de rechten van kinderen in Nederland. De informatie is afsgestemd op verschillende doelgroepen: kinderen jonger dan 12 jaar, kinderen tussen 12 en 18 jaar en volwassenen. Kinderombudsman (url)

Augeo

augeoAugeo wil ervoor zorgen dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien. Ze streven ernaar dat iedereen die met ouders en kinderen werkt, schadelijke en stressvolle opgroeisituaties kan signaleren en aanpakken. En dat gezinnen in de knel, steun krijgen van de mensen om hen heen. Augeo (url)

Kinderrechtencollectief

kinderrechtencollectiefHet Kinderrechtencollectief is een coalitie van kinderrechtenorganisaties ter bevordering van de rechten van het kind. Kinderrechtencollectief (url)

Voor een veilig thuis
Dit is de website van de Rijksoverheid die hoort bij de campagne tegen Kindermishandeling. Je leest er ook wat kindermishandeling is, hoe je signalen van kindermishandeling kunt herkennen en wat je vervolgens kunt doen. Vooreenveilgthuis (url) 

Volg ZEMBLA op Soundcloud

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn