Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De prijs van Borst

  •  
16-11-2000
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  
de-prijs-van-borst
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verkeert in een diepe crisis. Er is een strijd om de macht aan de gang, directeuren wantrouwen elkaar, directies werken elkaar tegen en komen niet tot een heldere visie en goed beleid. Deze kritiek uiten grote spelers in de zorgsector in de Zembla-documentaire 'De prijs van Borst'.
Volgens voorzitter Pim Bottelier van de branche-organisatie van de zorg, waar 800.000 werknemers bij zijn aangesloten, straalt het ministerie louter onmacht uit over de eigen positie. "De onderlinge doelstellingen van de directies op VWS zijn zichtbaar tegengesteld. In plaats van elkaar te ondersteunen werkt men elkaar tegen. Het ontbreekt aan coherent beleid. Als wij onze ziekenhuizen en verpleeghuizen zouden runnen zoals dat ministerie wordt geleid, stonden we binnen een jaar op straat."

Deze visie wordt gedeeld door andere instellingen in de zorg, maar ook door oud-medewerkers van het ministerie. Oud-directeur Geneesmiddelen Cees de Vos: "Het lijkt wel alsof het heel plezierig is wanneer directeuren struikelen. Er heerst op directieniveau en in de top van VWS een sfeer van 'de een zijn dood is de ander zijn brood'. Er wordt constant gevochten om de macht."

Gigantisch
Zorginstellingen noemen het verloop in de top van VWS gigantisch. De afgelopen twee jaar verdwenen twaalf van de eenentwintig directeuren. Vorige week nam plaatsvervangend secretaris-generaal Van 't Veen ontslag en een maand eerder deed directeur-generaal Volksgezondheid Harm Schneider afstand van zijn functie. Hij zit al bijna een jaar overspannen thuis.

Voorzitter Ringens van het Nederlands Oogheelkundig Genootschap (NOG). "Er is daar een geweldige stoelendans aan de gang. We praten al jaren met VWS over de lange wachtlijsten. Steeds zitten we tegenover andere mensen en moeten we alles weer opnieuw uitleggen. Intussen zijn we in tien jaar tijd niks opgeschoten."
Drie jaar geleden beloofde minister Borst in de Tweede Kamer dat ze haar ministerie binnen vier maanden op orde zou brengen naar aanleiding van de crisis in de thuiszorg. Volgens voorzitter Hagenouw van de artsenorganisatie KNMG is er echter nauwelijks iets verbeterd. "Het ministerie heeft nog steeds onvoldoende visie. We zien geen prioriteiten, we weten niet waar minister Borst met de zorg uit wil komen. Ze is nog steeds bezig brandjes te blussen."
Andere minister
Terugblikkend op zes jaar Els Borst zegt de voorzitter van KNMG: "Het had beter gekund en beter gemoeten. Misschien wordt het tijd voor een andere minister." Veel zorginstellingen verwijten minister Borst een gebrek aan politieke slagkracht. Bottelier: "In de hele zorgsector is de overtuiging gegroeid dat minister Borst onvoldoende is opgewassen tegen het Haagse geweld, waarin de economie de boventoon voert. Ze heeft twee jaar geleden met de verkiezingen beloofd dat ze de problemen aan zou pakken, maar als we terugkijken op zes jaar beleid dan is er niets wezenlijk verbeterd."

De organisatie van oogartsen gaat nog verder: "Minister Borst heeft de problemen niet serieus genomen. We hebben de afgelopen tien jaar onze productie verdubbeld en toch zei ze september jongstleden nog dat we doelmatiger moeten werken. Daaruit spreekt een minachting van onze beroepsgroep."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.