*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

De kunstgrasberg

Leestijd: 2 minuten

Nederland is een kunstgrasland. Nergens anders ter wereld is er per hoofd van de bevolking zoveel kunstgras als in ons land. Afgelopen zomer werden in Nederland ruim 200 van die velden vervangen. Maar liefst een miljoen m2 kunstgras moest worden verwijderd. Dat is allemaal afval dat niet gestort mag worden. Waar blijven de oude velden? Waar blijft al dat plastic en al het milieuverontreinigende rubber dat erin zit?

Verwerkingsbedrijven beloven het keurig te scheiden en te recyclen. Gemeenten betalen daar ook fors voor. Maar hoe gaat dat in de praktijk? Betrokkenen noemen dat ‘het best bewaarde geheim van de markt’.

ZEMBLA volgt het spoor van enkele transporten en komt terecht in een wereld van handelaren, frauderende kunstgrasverwerkers, afwezige toezichthouders en een groeiende kunstgrasberg.

Regie: Roelof Bosma
Research: André Nelis en Danny Brood
Eindredactie: Manon Blaas

Wederhoor:

Reactie Vink

Reactie Tuf

Reactie KSP

Extra document:

- Brief van de gedeputeerde Conny Bieze aan Vink, waarin wordt meegedeeld dat is besloten de dwangsommen in te trekken en een gedoogbeschikking te verlenen, in afwachting van een definitieve vergunning.

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn