*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

Cruyff Foundation ‘erg geschrokken’ van uitzending ZEMBLA

Leestijd: 2 minuten

De Cruyff Foundation zegt erg geschrokken te zijn van de uitzending van ZEMBLA van gisteravond. ZEMBLA onthulde in ‘De kunstgrasberg’ onder meer dat 400 rollen kunstgras uit Cruyff Courts niet, zoals afgesproken, zijn gerecycled maar zijn verkocht aan particulieren. Een deel ervan werd verkocht aan een boerenbedrijf in Duitsland.

Directeur Niels Meijer van de Cruyff Foundation: ‘We gingen ervan uit dat het recycleproces goed geregeld was. Vervolgens zie je een veld van ons achter een boerderij in Duitsland liggen. Compleet met onze logo’s. Dat is iets wat we totaal niet willen. Blijkbaar moet je als goed doel dit nu ook zelf gaan controleren.’

De Cruyff Foundation gaat zo snel mogelijk in gesprek met het bedrijf KSP uit Lelystad en andere betrokkenen die verantwoordelijk zijn voor de recycling van kunstgrasvelden. KSP verwijdert oude Cruyff Courts en legt nieuwe aan. Een medewerker van het bedrijf vertelde in de uitzending van ZEMBLA dat het verkopen van het kunstgras uit de speelveldjes hen honderdduizend euro heeft gescheeld aan afvalkosten.

De Cruyff Foundation gaat onderzoeken hoe het kan dat zoveel kunstgras uit de Cruyff Courts illegaal is verhandeld. ‘Het moet duurzaam zijn. Dat hebben we ook in contracten vastgelegd. Als nu blijkt dat dat niet gebeurd zijn we daar niet van gediend’, aldus directeur Niels Meijer.