Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Co-ouderschap niet altijd beste oplossing na een scheiding

19-01-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
681 keer bekeken
  •  
scheiden, vechtscheiden
Co-ouderschap is niet altijd de beste oplossing na een scheiding. De regeling waarbij de kinderen de ene helft van de week bij hun vader wonen en de ander helft bij hun moeder, of om de week, heeft veel impact op hun sociale leven. Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven.
Volgens de studie - in België uitgevoerd - overlegt een kwart van de gescheiden ouders nooit met de ex-partner over de kinderen.
Een van de wetenschappers die aan het onderzoek meewerken, Sofie Vanassche, zegt tegen VRT Nieuws :
"Een van de grootste nadelen voor de kinderen is dat ze vaak moeten verhuizen. Zeker als ouders ver van elkaar wonen, wordt het voor de kinderen daardoor moeilijk om een sociaal netwerk uit te bouwen. Zo kan een kind bijvoorbeeld in de ene week wel naar de muziekschool, de tekenacademie of de voetbalclub, maar in de andere week dan weer niet. Bovendien kunnen beide ouders andere regels hanteren."

Geen overleg met de kinderen

Een kwart van de gescheiden ouders blijkt niet met elkaar te overleggen over de kinderen, wat ook nadelige gevolgen heeft voor de kinderen. Volgens de onderzoekers houden de ouders teveel vast aan het idee dat alles door de helft moet:
"Mensen gaan er van uit dat ze recht hebben op de helft en sluiten andere opties uit die misschien beter zijn voor het kind. Hoeveel een ouder bij zijn kind moet zijn, is vooral maatwerk dat de ouders samen moeten bekijken in het belang van het kind."
Die regeling waarbij de ouders beiden de helft van de zorg voor hun rekening nemen blijkt vaak niet haalbaar, onder andere omdat ouders soms gewoon niet meer met elkaar kunnen praten omdat ze in een vechtscheiding verzeild zijn geraakt.
Co-ouderschap in Nederland
In Nederland hebben ouders in de meeste gevallen allebei het gezag over hun kinderen en zijn stellen die uit elkaar gaan verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Steeds meer ouders kiezen voor co-ouderschap. ZEMBLA maakte eerder en lange een aangrijpende uitzending over de gevolgen van vechtscheidingen, met interviews met een kind van gescheiden ouders, ouders die zelf in een vechtscheiding terechtkwamen en deskundigen. Zo noemde psycholoog J. Hermans de   vechtscheiding 'een vorm van kinderbeschadiging'. Ook uit deze ZEMBLA werd duidelijk dat co-ouderschap lang niet in alle gevallen de beste oplossing is voor het kind en dat het in geval van strijd de situatie soms juist erger maakt.
Bekijk hier de eerste minuten van 'Vechtscheiden':
Advocaat voor het kind
Eind vorig jaar deed de Nederlandse Orde van Advocaten de aanbeveling aan het ministerie van Veiligheid en Justitie om kinderen bij een vechtscheiding zelf over een advocaat te laten beschikken om hun eigen belangen te behartigen. Volgens de advocatenorde hebben kinderen bij een vechtscheiding professionele begeleiding nodig. De speciaal aangewezen advocaat kan dan met het kind praten en luisteren naar zijn of haar wensen, zonder dat de ouders invloed uit kunnen oefenen. Vervolgens kan de advocaat een ‘kindplan’ opstellen dat aan de rechter wordt voorgelegd, aldus de aanbeveling. Bekijk de uitzending ‘Vechtscheiden’ hier terug.
Het beeld bij dit artikel is afkomstig van de voorlichtingscampagne ‘Kinderen in een echtscheiding’ van Sire. Meer informatie: www.kinderenineenscheiding.nl .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.